BİR HALK OZANI: AŞIK VEYSEL

21 Mart 2016 Pazartesi

Bugün, değerli halk ozanımız Veysel Şatıroğlu (Aşık Veysel)'nun aramızdan ayrılışının 43. yıl dönümü. ''Dostlar beni hatırlasın'' demiş Aşık Veysel... Onu büyük bir saygı ile anıyorum. Aşık Veysel, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesinin Sivrialan köyünde, çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasının ismi Ahmet, annesinin ismi ise Gülizar'dı. Henüz 7 yaşındayken çiçek hastalığından dolayı iki gözünü de kaybetti Aşık Veysel. İki kız kardeşini de bu hastalık yüzünden kaybetti. 



Kendi anlatımıyla;
''Çiçeğe yatmadan evvel anam güzel bir entari dikmişti. Onu giyerek beni çok seven Muhsine kadına göstermeye gitmiştim. Beni sevdi. O gün çamurlu bir gündü, eve dönerken ayağım kayarak düştüm. Bir daha kalkamadım. Çiçeğe .yakalanmıştım... Çiçek zorlu geldi. Sol gözüme çiçek beyi çıktı. Sağ gözüme de, solun zorundan olacak, perde indi. O gün bugündür dünya başıma zindan.''

Aşık Veysel'in gördüğü son renkte gözünden eline bulaşan kanının rengi; kırmızı olmuş... 
Babasının kendisine oyalansın diye aldığı bağlamasıyla önce başka halk ozanlarının türkülerini çalmış. 1933 yılında tanıştığı Ahmet Kutsi Tecer, onu kendi sözlerini yazıp bestelemeye teşvik etmiş. O dönemden sonra da kendi bestelerini yapmış. Yaşadığı dönemi de göz önünde bulundurursak, hayatı filme konu olan ender ozanlardan biri. 

Hayatı zorluklarla geçirmiş bir halk ozanı, eserlerinde yer alan sözleriyle insanı mest ediyor. ''Güzelliğin on para etmez, şu bende ki aşk olmasa'' Ne kadar da haklı! 
Aşık Veysel ilk karısı Esma'ya çok aşıkmış. Ancak Esma, komşusu Hüseyin ile kaçmaya karar vermiş. Bunu anlayan Aşık Veysel, gece Esma'nın çorabına bir miktar para koymuş.  Karısı gittikten sonra 1 yaşındaki kızı ile bir başına kaldı. Ah be!

Dünya da her şey boş. Sevgi dışında her şey yalan. Çoğumuzun bakıp da göremediğini o kalbinin gözüyle görmüştür. 

Anıları da vardır Aşık Veysel'in; Cumhuriyetin 10. yılında, Mustafa Kemal Atatürk için bir şiir yazmıştır. Yazdığı şiir çok beğenilir.  Aşık Veysel yürüyerek Ankara'ya gider, şiirini Atatürk'e okumak ister ama bu isteği gerçekleşmez. Bir bu isteğinin gerçekleşmediğine, bir de askere gidemediğine çok üzülmüştür. 

Aşık Veysel her zaman bir şeyleri görmüş, hissetmiş ve bakıp da göremeyen insanlar içinde belki aşkla, belki sitemle ... bestelerinde o büyülü sözleri türküyle buluşturmuş. Emeğine sağlık! 
Aşık Veysel denilince hep şu sözleri gelir aklıma;

Dost dost diye nicesine sarıldım 
Benim sadık yarım kara topraktır.. 
Beyhude dolandım boşa yoruldum 
Benim sadık yarim kara topraktır.. 



Nice güzellere bağlandım kaldım 

Ne bir vefa gördüm ne fayda buldum 

Her türlü isteğim topraktan aldım 
Benim sadık yarim kara topraktır.. 

Dünya gözüyle göremediklerini, gönül gözüyle görmüş Aşık Veysel...

"Dünya'ya geldiğim anda
Yürüdüm aynı zamanda,
İki kapılı bir handa
Gidiyorum gündüz gece.."

Bir dönem köy enstitülerinde saz öğretmenliği yaptı. 1965 yılında ise TBMM kararıyla ''Ana dilimize ve milli birliğimize yaptığı hizmetlerden ötürü'' çıkarılan özel kanun kararıyla kendisine maaş bağlanmıştır.  21 Mart 1973 günü ise doğduğu topraklarda hayata gözünü yumdu efsanevi halk ozanı. Ondan geriye bize kalan değerli şiirleri ve türküleri ve anlattığı akıllarımızda yer edinen anılarıdır... 


Not: Görsel alıntıdır.

21 yorum:

  1. Sivaslı olarak benimde bugün paylaşacağım yazılardan biriydi :) Sen yazmışsın bende şarkılarla anayım bari paylaşımın için teşekkürler :) Kendisi çok değerli halk ozanlarımızdan birisi gerçekten.. Allah rahmet eylesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuma çok sevindim canım, sende yaz dök içini... :) Amin, mekanı cennet olsun.

      Sil
  2. Aşık veysel, çocukken babamın sürekli söylediği "benim sadık yarim kara topraktır" türküsüyke büyüdüm diyebilirim. Ailemizde hep adı geçen büyük ozan. Çok güzel anlatmışsınız sizde severek okudum teşekkür ederim. Bir teşekkür de bloğuma bıraktığınız yorum için etmek istiyorum. Bloğum da yaşadığım sorun yüzünden yorumlara cevap yazamıyorum o yüzden bizzat burdan etmek istedim sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde çocukluğumda sürekli türküleri kulağımda çınlayan büyük bir emektar... Çok severek dinlerim. Okuduğun için teşekkür ederim çok sevindim beğenmene. :) Rica ederim ayrıca, sevgiler. :)

      Sil
  3. Aşık veysel, çocukken babamın sürekli söylediği "benim sadık yarim kara topraktır" türküsüyke büyüdüm diyebilirim. Ailemizde hep adı geçen büyük ozan. Çok güzel anlatmışsınız sizde severek okudum teşekkür ederim. Bir teşekkür de bloğuma bıraktığınız yorum için etmek istiyorum. Bloğum da yaşadığım sorun yüzünden yorumlara cevap yazamıyorum o yüzden bizzat burdan etmek istedim sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  4. Kendisi direkt göremese de gönül gözü gayet iyi görüyormuş.

    ''Dünyaya geldiğim anda/Yürüdüm aynı zamanda/İki kapılı bir handa/Gidiyorum gündüz gece''

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah o gönül gözü! Çoğumuzun görmek isteyip de göremediğini görüyormuş.

      Sil
  5. Çok güzel anlatmışsın, daha da okumak istedim. Bir yandan da kulağımda türküler.. Kalemine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Memnun kalmanıza çok sevindim, okuduğunuz için çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  6. merhabalar :)
    ne güzel bir anış olmuş, üniversitede Aşık Veysel'i Anma programı yapmıştık bizde bir yanda türküleri bir yanda her daim ders alınası kıymetli hayatı çok güzel yerlere götürdün beni :)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumana ve beğenmene çok sevindim, teşekkür ederim. :) Sen böle söyleyince kıskandım, benim okuduğum üniversitede böyle güzel etkinlikle olmadı hiç.:(

      Sil
  7. Çok değerli bir insan. Şiirleri ne anlamlı, ne manalı. Sevmeyen yoktur heralde. Çok da güzel anlatmışsın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten doğru ev manalı... Çok teşekkür ederim Sevdicann abla :)

      Sil
  8. Çok çok değerli bir insan.

    Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz. :) Gerçekten değerli, çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  9. saol yaaa du sayende bi dinleyim barik garik :)

    YanıtlaSil
  10. gerçekten büyük bir değerimiz. Allah rahmet eylesin, ne güzel anmışsın ve hazırlamışsın. sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim, teşekkür ederim Demir abla :)

      Sil
  11. Çok değerli bir ozandı, nice eserleri yadigar kaldı. Mekanı cennet olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil

 
DESİNG BY VALAR MORGHULİS