CESARET NE İSTER?

23 Mart 2016 Çarşamba

Yaşamımız boyunca yaptığımız çoğu şey cesaret gerektirir. Öğretmen soru sorduğunda parmak kaldırmak, okulun koro seçmelerine katılmak, siyah ruj kullanmak, itirafta bulunmak vs. bunların hepsi aslında cesaretin birer örneğidir.

Yapmak istediğimiz ama yapamadığımız o kadar çok şey vardır ki bu hayatta, cesaretimizin olmamasından yakınırız. Keşke deriz keşke biraz cesaretli olsaydım. Cesareti olmayan insanların çekingenlik, özgüven kaynaklı sorunları da aslında bu başlık altında toplanır.

Kimi insan cesareti akılın ölçtüğünü savunur ama kimi ise cesaretin anlık olduğunu. Cahil cesareti dediğimiz; herhangi birinin bir şeyi hesap etmeden, kendi gücünün sınırlarını bilmeden duyguların etkisiyle gösterdiği anlık tepkiler kimi zaman başa bela açabilir. Buna kabadayılık da dahil edilebilir. Aslında cesaret kişinin kendisiyle ilgili bildiğin her şeyin imtihanıdır. Bir şeyleri denemekten korktuğumuz sürece bilinmeyeni göremeyiz. Hayatımız boyunca riske ettiğimiz, çaba harcadığımız şeylere doyamadan vazgeçmek zorunda kalırız.

Aşk da, yaşamak da, bilgiyi kovalamak da cesaret ister aslında. 



Kararlılık, aldığımız riskler, korkularımız bunların hepsi cesaret sayesinde başa çıkabildiğimiz yeteneğimizdir. 

Yaşarken her ne kadar adım attığımız yola bile kendimizi engel olarak ortaya koyuyorsak ve yine de devam ediyorsak o bile cesaret ister. 

Peki, cesaret bizden ne ister?


Hiç sormuş muyuz acaba cesaretin bizden ne istediğini? Bize nasıl yön vereceğini?


Cesaret zeki olmalıdır ve cesareti isteyende zeki olmalıdır. Cesaret güçlü bir ruh gerektirir. Her şeyden önce karar vermek zorunda olduğunuz bir durum karşısında yüreğinizin de cesaret kadar güçlü olması gerekir. Sağlam bir karakteriniz olmalı. Karar vereceğiniz durum için kafamızda kurduğumuz fikri ölçüp tartmalı, sonuçlarını tahmin etmeliyiz. 

Ben kendimden örnek vereyim; bir şeyin olmayacağını önceden hissedersem asla denemek için adım atmam. Ama denemek cesaret işi değil mi? Ben kendime güvenmiyorsam, cesaret bana neden gelsin ki? Neden kapımı çalıp da ''Hadi bir deneyelim!'' desin? Kendinize çok güvenip de bir şeyin olmayacağına dair önceden peşin hüküm verdiyseniz, cesaretin de gelip sizi bulmasını beklemeyin. Cesaret benim için akıl işidir. Tahmin kuvvetiniz iyi değilse, anlık cesareti kullanmayı denemek size kalmış. Bu da biraz şans kategorisine adım atar sanırım. 

Tabi bunlar benim düşüncelerim, bir de sizinkileri duymak isterim. 
Huzurlu günler herkese... :)

38 yorum:

  1. Cesaret güçlü bir ruh gerektirir demişsin ya. Bence de öyle. Cesaretini güçlü ruhunla destekleyerek kendine inanmalısın ki atıldığın iş senin istediğin yönde hareket etsin. Her şey bizim elimizde ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da dediğin gibi. Aslında her şeyi insanın kendisinde bitiyor. :)

      Sil
  2. Cesaret kimi zaman işe yarasa da kimi zamanda en büyük hatalarıma sebep olmuştur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı şekilde. Ama sonradan boş cesaretin bir işe yaramadığını anladım. :)

      Sil
  3. Slm :) Blogunuzu mimledim. Dilersen etkinliğe katılabilirsin:) http://incimisali.blogspot.com.tr/2016/03/bir-mim-yazs.html Blogumda yazımı görebilirsin canım başarılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam, hoşgeldin canım. :) Seve seve katılırım, çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  4. Benim cesaretle ilgili kesinlikle sorunlarım var bundan eminim :) Cesaret gerektiren durumlarda mutlaka utangaçlığım daha ağır basarak susturuyor beni..
    Cesaret konusunda "otur sıfır"lardanım ben! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende eskisi kadar olmasa da bazen bir şeyler için cesaret edemiyorum. Ama bunun üstesinden gelmek senin elinde. Neyi ne kadar istediğine bağlı. :)

      Sil
  5. Cesaretten önce birey ne ister ? Ne istediğimi biliyor muyum ? Cesaret galiba öncelikle bir amaç ister.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru! İnsan öncelikle istediğini bilmeli sonra onu ne kadar istediğini ölçmeli. :)

      Sil
  6. Cesaret benim için de kesinlikle akıl işidir. Aptal cesareti katlanamayacağım şeylerdendir hatta. Tamam ben de çok cesur biri değilimdir de olabileceği ihtimali baskın gelince o cesaret geliyor. Bir şeye körü körüne atlamaktansa ihtimalleri düşünüp ona göre hareket etmek her zaman çok daha iyi gerçekten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle! :) Sırf kendini ölçmek için sonunu bilemediğimiz bir şeye balıklama dalmak cesaret değildir. :)

      Sil
  7. Tam da cesaret gerektiren bir karar vermem gerekirken yazınızı okudum, cesaret akıllıca kullanıldığında oldukça işe yarar bir duygu bunu daha iyi anlamış oldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz. :) Yazımla yardımcı olabildiysem çok mutlu oldum gerçekten. :)

      Sil
  8. Risk alabilmek, riski öngörebilmek sanırım cesaretin tanımına uyuyor. Harry Potter kahramanınız hoş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz. :) Öngörebilmek gerçekten önemli, teşekkür ederim. :)

      Sil
  9. Kendine inanmayı ister sanırım ...
    Çok cesaretli biri değilim gerçi ama ....
    Emeğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz :) Kendinize inanın! Teşekkür ederim. :)

      Sil
  10. Bir filmden mi kulağıma çalındı yoksa bir kitapta mı okudum hatırlayamıyorum ama "cesaret korkunu denetim altında tutabilmektir" diye bir cümle aklımda kalmış. Korkmadan cesur günlerimiz olması dileğiyle Kalemine,diline,yüreğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz. :) Ne kadar güzel bir sözmüş öyle! Doğruluk payı da yok değil. Çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  11. nasıl düşündün bunu yaaa ilginç yaklaşım, bilemediim, korkakım ben :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence değilsin! :) Hayattan tecrübeler diyeyim, insan yaşanmışlıklardan kendine ders çıkarıyor ister istemez. :)

      Sil
  12. cesaret birçok şeyi göze almaktır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin. :) Göze alınması gereken o kadar şey var ki.. :)

      Sil
  13. cesaret konusu karışık biraz bende , deli cesaretiyle atıldığım pek çok şey oldu hayatımda , beni mutlu edenler de pişman olduklarım da oldu . Tek başıma olsam hala da aynı kişi olurdum ne ki sorumluluk sahibiyseniz , o akıl denilen şeyin süzgecinden geçmeli bütün işleriniz :D bu arada blogunuza müzik eklediğinizde , blogunuza yorum yapanların cevaplarınızı takip edemediğini biliyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin. :) Bende pek çok cahil cesareti gösterdim ancak çoğunlukla pişman oldum. :D Aa gerçekten mi? Ben bunu bilmiyordum. :(

      Sil
  14. Kendine güvenmek, yapabileceklerinin ve yapamayacaklarının farkında olmak ve dürüst olmak da gerektiriyor sanırım. Yıllar önce cesaret edemedim ve çok büyük bir kariyer fırsatını kaçırdım. Hala aklıma geldikçe kendime çok kızıyorum. :( Sanırım aileler çocuklarını yetiştirirken kendine güven aşılamalı:( ama şimdi yaşım ilerledikçe daha cesur oldum galiba:)en azından yazılarımı yazarken korkmadan yazıyorum:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz. :) Sayfanızı takibe aldım ve yazılarınızı okuyunca içime su serpildi. Hakikaten özgüveniniz yerine gelmiş bunu hissettim, ben o yazıları yazacak kadar cesaretli değilim hala. Bende çok fazla fırsatı elimle teptim zamanında ama şimdi olsa izin vermem böle bir şeye. Ve doğru noktaya değinmişsiniz, ailelerin çocuklara yaklaşımı çok önemli. :)

      Sil
  15. üşengeç insanım = tembel dolayısı ile "cesaret" nedir? hiç işim olmaz hııh :)))

    YanıtlaSil
  16. Cahil cesareti denen bir şey var ya o en kötüsü. Cesaret akılda başlamalı.

    YanıtlaSil
  17. ilknurcum minicikken bilinçaltımıza yerleştirilen korku ve cesaret algısı da bugünümüzü etkiliyor. Şu bilinçaltı denilen tavanaramız bir el atsak neler çıkacak. Ama yine de cesaret için geç değil. bazen de mecbur kalırız cesur olmaya.
    pasifize edilmişlikten ötürü oluşan cesaret kaybını toparlamak zor oluyor gerçi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda hem fikiriz Derya abla, bir de çocukluktan gelen içine kapanıklık da çok etkili. Aslında en büyük etken aileler.

      Sil
  18. canım yukarıda kitap eylemi de demiş , müzik ekleyince biz de gelen yanıtları emailden göremyoruz, ben bilgilendir seçeneği yok çünkü yorum yazarken. onun bir yolu vardır belki ama ben bilmiyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onun çaresini bulmalıyım en kısa zamanda. Bakayım yorum aboneliği yapamazsan müzik sekmesini kaldıracağım. :)

      Sil
  19. Cesaret zeka istediği gibi biraz delilikte ister. Haklı değil miyim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız kesinlikle! :) İnsan kendini hissedebildiği sürece ister zeka ister delilik bir ipin ucunu tutar mutlaka. :))

      Sil

 
DESİNG BY VALAR MORGHULİS