Kitap Yorumu | Ece Ayhan | Çok Eski Adıyladır

23 Ocak 2017 Pazartesi


Kitap Adı: Çok Eski Adıyladır
Yazar: Ece Ayhan
Sayfa Sayısı: 62
Yayınevi: Adam Yayınları
Baskı Yılı: 1982 (İlk Baskı)

Yeni bir kitap konuğum ile karşınızdayım. Ece Ayhan'ın, ''Çok Eski Adıyladır'' isimli mükemmel nadide eserinden biriyle geldim bu kez. Kitap, şiir kitabı hemen kısaca yazacağım neler hissettiğimi ama bundan önce şair hakkında araştırdığım birkaç bilgiyi sizinle paylaşmak istiyorum. :) 

Yazar Hakkında:

Ece Ayhan: Şairin asıl adı Ece Ayhan Çağlar'dır. 1931 doğumludur. İkinci yeni akım öncülerindendir. 1966'da devlet memurluğu yaparken görevinden ayrılıp, birçok işe girmiştir. Meydan Larousse ansiklopedisinde yazarlık, Sinematek'te ve Yeni Sinema Dergisi’nde müdürlük, Genç Sinema Grubu’nda yöneticilik, Ağaoğlu Yayınevi'nde çok kısa bir süre redaktörlük sayılabilir. Eşi Deniz Hafize'yi kanser yüzünden 1968 yılında kaybeder. Ekonomik durumunun kötü olması ve yaş sıkıntısı sebebiyle oğlunu da eşinin ailesinin yanına bırakır. 1974 yılında yakalandığı tümör hastalığı sebebiyle birçok zorluk yaşar. Sağlığının kötüye gitmesi sebebiyle 12 Temmuz 2002'de vefat etti. 16 Temmuz 2002'de, Çanakkale'nin Eceabat ilçesi Yalova köyünde toprağa verildi.

Kitap Hakkında: 

Çok Eski Adıyladır, yazarın “Kırka yakın insan yılını bulan yazı yaşamımda varabileceğim en yetkin ve en sıkı bir kitabımdır ve tabii en karamsar da!” dediği kitabıdır. Kitapta genellikle Osmanlı dönemine göndermeler mevcut. O dönemlerde ki iktidar oyunlarını, devlet ve toplum hayatına yansıyan olumsuzluklarını kendi şiir diliyle öne çıkarmış. Kitapta, ''tarihi düzünden okumaya ayaklanmış çocuklar''ın sözcüsü olarak sondan başa 42 adet düz yazı şiiri bulunuyor. 

Kitaptan şiir kesiti:

ÜRKÜ

* Yazın. Bir dal yapayalnız kasabadan köye dönüyordur. Bir sürü boz ayıyla karşılaşır dar bir geçitte.

* Umarsız. Üstündekileri başındakiler fora eder. Anadan doğma çırılçıplak.

* Ayılar duraklarlar, homurtuları kesilmiştir.Ormanlarında böyle bir aykırılık görülmemiştir hiç. 

Kitap arka kapak yazısı:

''Tarihe bakışım?... Ancak tarihtir ki yeniden, yeniden, yeniden yazılabilir. Şimdi 1982'deyiz, değil mi? Oysa, 1839'ları da iliklerimize dek yaşıyoruz (kimilerine göre, devlet-toplum ikiliğinin başlangıcı 1908'miş, yakın çevreme bakınca, Anadolu Ortaçağı'ndayız gibime geliyor). Sayıya gelmez çok boyutu var tarihin; verevine, yatay ve dikey ve bir dolu değişik değişik düzlemler, bileşkeler ve ortalamalar. (...) Tarişiir ilişkisine gelince; daha şiir-tarih ilişkisi aşamasındayız. Düşünüyorum: İlkin ve hemen aklıma Yahya Kemal geliyor. Daha önce, Osmanlılar'da tarihe böylesine düşkün bir şair yoktur. (Doğallıkla, bir çeşit 'kızgınlık' adına herhangi ''bir tarih kitabı'' derleyen şailere bir şey demeyeceğim, demiyorum. Meyhanede onlara 'sen tarihten ne anlarsın!' denmiştir gibi, eve gidince 'bir tarih kitabı' yazmışlardır.) (...) Geçmişte, Anadolu Ortaçağı'nda bir tek Yunus Emre var, o da 'derviş' olduğu için ister istemez tarihe geçmiştir. (...) Sonra, 1951'e dek, Nazım Hikmet var... Aradan yıllar geçmiştir, 1970-1975, Oktay Rifat girmiş tarihe ve 'nedense' çıkmış tarihten...'' (1982) 

Kitap Yorumum: 

Okurken etkilenmedim değil. Zaten şiirlerinde hedeflediği yıllara koyduğu tepkiyi sezebiliyorsunuz. Bende okurken beğendim ve hiç sıkılmadım. Şiir kitaplarından sıkılmam pek mümkün olmuyor zaten. :) Okuması çok keyifli benim için. Umarım beğenirsiniz, şiir kitaplarında çok fazla detaya inmeye gerek duymuyorum. Zaten okunduğunda az çok anlaşılıyor şairlerin dilinden. Herkese mutlu haftalar diliyorum! :)

30 yorum:

  1. Ece Ayhan' dan Morötesi Requiem' i okumuştum yıllar önce ve çok beğenmiştim. Bu kitabı okumadım ama güzel olduğuna eminim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim Ece Ayhan'dan okuduğum ilk kitap. Bundan sonrada bulursam okumayı düşünüyorum kesinikle. :) Bu kitabı da tavsiye ederim şiir seviyorsanız.

      Sil
  2. Bu kitabı okumam gerektiğini söyleyen bir arkadaşım vardı, sayenizde onu hatırladım bulup okuyacağım, bilgi dolu blogunuzda çok iyi vakit geçirdim ve artık takipteyim, bize de bekleriz,
    http://hedefbodrum.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz, çok teşekkür ederim. :) Bende tavsiye ederim okuyun mutlaka. Sizi takipteyim. :)

      Sil
  3. Hiç duymamistim bu sairi canim nerden buluyorsun bu ilginç kitaplari 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Araştırıyorum Derya ablacığım ^^ gözüm hep sahafların üzerinde. :D

      Sil
  4. Bloggerlar toplanıyor sayfasında gördüm ve hemen takibe aldım sizi Benim sayfama da bekliyoruuumm..:)

    YanıtlaSil
  5. Güzel bir bilgilendirme olmuşş

    YanıtlaSil
  6. Şiiri çok severim pek çok şairin şiir kitabını okudum kitaplığımda pek çok şiir kitabı var ama Ece Ayhan'ı hiç okumadığımı şimdi farkettim sanırım hiç denk gelmedi 😶. Hayatını okuyunca zor ve üzücü bir yaşamı olmuş. Yine ne güzel anlatmışsın İlknurcum emeğine sağlık. Paylaşım için çok teşekkürler 😊 Sevgilerimle ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte bir şiir sever daha ❤ Ben teşekkür ederim Zehra ablacığım. Genellikle eski kitapları okumayı daha çok seviyorum ben. Bu kitapta da oldukça insana bir şeyler katacak şiirle mevcut. Öpüyorum çok. :* ❤

      Sil
  7. Şiir kitapları ne güzeldir, efendim. Kitabı daha önce duydum fakat okuma fırsatım olmadı.
    Sizlere de mutlu haftalar! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şiir ve şiirler kitapları çok özeldir. :) Teşekkür ederim. :)

      Sil
  8. Eski kitapları daha çok seviyorum ben. Daha bir gerçekler onlar. Bilmiyordum bu kitabı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum size. Eskiler daha samimi geliyor insana.

      Sil
  9. Ece Ayhan'ın adını ilk duyduğumda kadın sanmıştım. Erkek olduğunu öğrenince çok şaşırmıştım :D Eminim güzeldir şiirleri. Okumak isterim bir gün :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahaha :D bende ilk duyduğumda kadın olduğunu düşünmüştüm, sonra fotoğraflarını görünce şok oldum tabi ama tavsiyemdir oku mutlaka. :)

      Sil
  10. Müzik eşliğinde ne güzel oldu. Ne varsa eskilerde var...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum Nilgün ablacığım ❤

      Sil
  11. Şu sıralar şiir kitaplarına sarmıştım ben de. Şu kitsı da layım kütüphaneden :) Zaten bir kütüphanede yazıyorum şu an :)
    Gülücüklü Kal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin adına çok sevindim. :) Benimde şiir merakım git gide artıyor. :)

      Sil
  12. Blogumda bir akıma davetlisin tatlım ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gördüm akımını ve hemen uğradım. ❤ En kısa zamanda yapacağım. :*

      Sil
  13. Bu yıl Ece Ayhan okumak istediğim yazarlar listesinde vardı. Bu kitabı ekleyebilirim belki de ♥

    YanıtlaSil
  14. Kitaplara yapılan yorum bende hep ilk izlenimi yaratır.yorumunuz çok güzel olmuş.sevgilerimle ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, çok teşekkür ederim. Sevgiler... :)

      Sil
  15. İlk basımı görünce gözümden kalpler çıktı :D Ece Ayhan'ın birkaç şiirini biliyorum ama alıp kitabını okumadım, okumalıyım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ilk basım huyumdan kurtulmaya çalışıyorum şimdi. :D Şiddetle tavsiye ederim bence de okumalısın. :)

      Sil

 
DESİNG BY VALAR MORGHULİS