Kitap Yorumu | Dilan Şahin | Esaret Parmağı

13 Kasım 2016 Pazar

 
Kitap Adı: Esaret Parmağı
Yazar: Dilan Şahin
Sayfa Sayısı: 462
Yayınevi: Epsilon
Baskı Yılı: Haziran 2016 (1. Baskı)    

Merhaba arkadaşlar :) Daha önceki Bkmkitap.com alışverişinde aldığım kitaplardan birinin yorumuyla geldim. Diş ağrısıyla uğraştığım için okuduğum kitapların yorumunu yazamamıştım. Ama sonunda kanal tedavim yapıldı ve rahatım. Malum vize haftası olduğu için daha fazla yoğun olmadan önce en azından birinin yorumunu yapmak istedim. 

''Özgürlüğe muhtaç ama kafesine aşık bir kuş.''
Konusu:

Dedikoduların çabuk yayıldığı küçük bir mahallede yaşayan Yağmur, diğer tüm kızlar gibi evlilik kurbanı olmuştu... Geri kalmış zihinlerin barındığı ve baskıcı bir zihniyetin var olduğu mahallede, tek isteği hemcinsleri gibi evlilik kurbanı olmayıp, hedeflediği yerlere gelebilmekti. En büyük arzusu okumak olan Yağmur, bir gün bu mahalleden kurtulacağını ümit ederken, içinde bastırdığı duygunun dışarıdan fark edilmesi ile evliliğe adım atmak zorunda kalmıştı. Ama sorun bu değildi, evleneceği kişinin kim olduğunu öğrendiğinde yaşadığı şok ve utanç ona tam anlamıyla sürpriz olacaktı. 

Yorumum

Esaret Parmağı benim Wattpad hesabımda okuduğum bir hikayeydi. Kitap olduğundan haberim yoktu, sitede görünce sipariş vermiştim. Kitabı elime alıp okuduğum andan itibaren hiç bir sorun yaşamadım, çünkü dili çok ama çok sade. Kolayca okuyabiliyorsunuz. Sizi düşündürecek bir hikayesi yok. Konusuna da baktığımız zaman zaten klişe gelebiliyor. Evlilikten kaçan bir kız ve sonunda korktuğunun başına gelmesi. Açıkçası ailesinin sırf mahalleli iki laf ediyor diye on sekiz yaşındaki kızlarını evlendirmeye kalkması o kadar saçma ki ama işte maalesef ülkemizde olmuyor değil bu tür olaylar. 

Spoiler olduğunu düşünmediğim için yazıyorum, kitap karakterimizin evlendirileceği kişi en yakın arkadaşının abisi Sinan ve aynı mahallede oturuyorlar. Yağmur'un kendisi de abi dediği için iki taraflı olarak başta bunu saçma bulup evliliğe karşı çıksalar da ikisi de en sonunda geri adım atamıyor. Aslında bu evlilikten vazgeçmemelerinin sebebi ikisinin karışıklı duyguları. Yukarıda yazdığım konusundan da çözülebilecek bir durum. Kitabı okumaya devam ettikçe Yağmur'un okuma hevesinden sıyrılıp tamamen Sinan'a odaklanmasına yer veriyor ve ana konusundan uzaklaşıyor ve bu benim gibi bir okuyucu için tam anlamıyla hayal kırılığı. Olaylar benim açımdan çok fazla hızlı gelişti. Zaten anladığım kadarıyla hikaye kitaplaşacağı için değişikliğe gidilmiş yazar tarafından. Bayağı bir ekleme vardı. Okuma arzusu biraz geri planda kalıyor ve Yağmur kızımız ne hikmetse birdenbire abi bildiği adama daha nikahı basmadan kıskançlık krizlerine giriyor. -.- Yani hikaye daha başta ana konuya kazık atıp, farklı bir boyuta atlıyor. Sanırsınız önceden ikisi birbirine deli gibi aşık ama ikisi de bir o kadar aptal. 

Evlendikten sonra da ''acaba beni seviyor mu?'' ''bana aşık mı?'' gibi muhabbetler dönüyor ikisinin okuyucuya yansıyan düşünceleri arasında ve okurken sıtkınız sıyrılıyor. :D Tabi ben böyle dediysem sizin gözünüz korkmasın. Bana göre hikaye de işleyiş açısından eksiklik vardı. Karakterlerin duygularının belli bir ayarı yoktu. Yer yer ikisine de ''Siz ne kadar gerizekalısınız ya!'' dediğim yerler bile oldu. Saflık mı desem ne desem bilemiyorum ikisinin de anlamama açısından çok geri kafalı olduğu yerler vardı. Ben bir yerden sonra sıkılmaya başladığımı hissetmeye başlasam da kolayca bitirdim. Kitap zaten vaktiniz boş olduğunu bir zamanda bir günde bitirebilecek bir kitap. Betimle içermiyor ve çok sade diliyle kaydıraktan kayar gibi hızla okuyorsunuz hikayeyi. Olaylara bir anda giriş yapılıyor dediğim gibi. Karakterlerin aşırı dengesiz olması beni sinir etti. Yanlış anlaşılmasın kitabı kötülemiyorum ama kesinlikle benlik bir kitap değildi. Belki de çok değişiklik olduğu içindir bilemiyorum ama ben kitaptan istediğimi alamadım maalesef. Özelikle Yağmur karakterinden nefret bile ettim diyebilirim. Sinan ve Yağmur'un arasında dönen gereksiz yanlış anlaşılmalar sizi de çıldırtabilir. :D Hakkında çok fazla şey yazılacak bir kitap değil. Genel itibariyle istenmeyerek atılan bir adımın sonucunda iki aşık genç doğuyor.

Ama tabi ki genç yazarın kalemine her zaman saygım sonsuz. Sanırım bu ilk kitabı ve bunun heyecanıyla bir takım değişikliğe gidilmiş ama gelişme göstermemiş. Bende bir okuyucu olarak fikrimi söylemek zorundayım. Hiç mi sevmedin derseniz sevdim elbette. 

Vakit geçirmek için bir kitap arıyorum diyorsanız bu kitap tam size göre. Ama çok beklentiniz olmadan okursanız güzel vakit geçirebilirsiniz. ^^ Herkese mutlu haftasonları! :)

26 yorum:

  1. Bu wattpad nedir kisacim bana bir ara anlat mutlaka. Dis sorununun bitmesine sevindim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Derya abla ^^ Wattpad, genellikle genç kitlenin kullandığı bir hikaye yazma ve okuma platformu. Bu platformda son yıllarda bir çok yazar çıktı. :))

      Sil
  2. Yazık olmuş, yani evlilik kurbanı olmak istemezken tam da öyle olması:( bu arada bloğunu açınca çalan şarkıya bayıldım. Çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen -.- Cidden soğudum daha hikayenin başlarında. Ne çabuk kabullendin sen kocanı ne çabuk ev hanımına dönüşüp ''kocamı kaptırmayacağım'' kafasına dönüştün. :/ Tuhaf bir durum cidden. Rica ederim. :))

      Sil
  3. Konusunu okuyunca bir kadının kendi ayakları üzerinde durmak için mücadele edeceğini düşündüm ama yorumunu okuyunca birden hayal kırıklığına uğradım. Ne yani o kadar hayalini çöpe atıp birden evli kadın kafasına mı girdi oldum. İlgim gidiverdi kitaptan :)
    Sanırım okunursa sadece keyif için, bizi yormayacak bir kitap dimi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Elifciğim, okunacaksa sadece keyif için okunacak kitaplardan. :) Yani bende şaşırdım. Çünkü hikayenin konusu arka kapağında verilen temayla örtüşmüyor. Hemen ''Sinan benim'' tavırları sinirlerimi bozdu. :D

      Sil
  4. Vay başlık çok etkiledi beni çok anlamlı. Ne onla ne onsuz gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başlık çok güzel ama daha çok aşık kısmı baskın gelmiş. :)

      Sil
  5. Tam, "hatun kişisinin okuyup, karşındaki insanlara karşı dik duracağı" yorumunu bekledim ama gelmedi. Yorumundan neler hissettiğini anladım.. Demek ki listeme almama gerek yokmuş, beni yorar çünkü biliyorsun.. Kitap yorumun için kalemine sağlık diyorum kuzum :)
    Ve bolca geçmiş olsun❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahah :D Valla kitap boyunca öyle bir atak bekledim ama olmadı. Kızımız hemen aşık modlarına girdi. :D Ben böyle aşk budalası karakterlerin bulunduğu kitaplardan pek keyif almıyorum. :/ Teşekkürler canımın içi ❤

      Sil
  6. idare edermiş. kapak "martı" adlı kitabın kapağına benziyo yaa. baksana bi de aklıma ne geldi, senin okulda bizim şey var, özgürlük savaşçısı nur, yeni başladı, mat bölümü, yurtta kalıyo, belki tanışırsınız yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende benzetmiştim ^^ Evet kendisiyle konuştuk hatta, belki brgün bir şeyler yaparız diye. :D Çok sağol Depp :*

      Sil
  7. martı kitabının kapağı sandım önce ben de :D
    kitabı anlatımın çok tatlıydı. Olaylar çok hızlı gelişmiş gerçekten de . Bu wattpadi sen epey takip ediyorsun. Onunla ilgili bir post yapar msın ki. Ben anlamıyorum onu. Yani gidip insanların yazdğı hikayeleri mi okuyoruz. Nasıl yayınlar oluyor. zaman kaybına da neden oluyor mu ki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sizin için Wattpad ile ilgili güzel açıklamalı bir post hazırlayacağım Derya ablacığım ❤ Evet maalesef olaylar çok hızlı gelişti. :D

      Sil
  8. Dilancim dis agrin icin buyuk gecmis olsun cok kotu bi durum bende yasiyorum :(( ozellikle 20lik disim cikamadi gitti neyse konuya donelim :)) yazini daha yeni goruyom ya gozumden kacmis bu kiz napiyo ne ediyo diye girince farkettim :) keyif icin okunur demissin ya bence keyif icin bile okunmaz ya begenmedigin bir durum olunca kitabin icinde benim hic okuyasim gelmez yada dalga gecmeye baslarim suna bak ya ne sacma sapan seyler yapiyo bu ne ya tarzi gibi :)) emegine saglik o kadar yazmissin etmissin valla okumus kadar olduk kitabi 😄💕💕💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahah Tekina ben İlknur ❤ :D Çok teşekkür ederim canım. ^^ Aslında kişiye göre değişir beğenip beğenmemek. Ben kesin olarak bu kitap okunmaz demiyorum ama çok beklentiyle okunursa keyif alınmaz. Yazar o kadar emek harcamış ve tabi ki saygım sonsuz. Sadece işleyişi bana göre değildi. :))

      Sil
    2. Yağmur evlenmemek ve okumak için mücadele edecek ve toplumsal bir baskıya kafa tutacak zannettim ilknurcum ama yanılmışım. Anladığım kadarıyla giriş ve sonuç çok farklı gelişmiş galiba. Sanırım bu kitap bana da pek hitap etmiyor ama girişteki sözü beğendim. Anlatımın çok güzel olmuş ilknur emeğine, kalemine sağlık :). Bu arada diş sorununu halletmiş olmana da sevindim. Tekrardan geçmiş olsun canım benim sevgilerimle.

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim Zehra ablam. ^^ İnan bende toplum baskısına kafa tutacak zannettim ama evlendikten sonra kocayı evde tutma savaşına döndü. Dişi sinek avı oldu birdenbire o yüzden hayal kırıklığına uğradım. Sevgiler benden de <3

      Sil
  9. Teşekkür ederim. Uğrayacağım mutlaka. :)

    YanıtlaSil
  10. Ön yargılı bir yorum olacak ama konu klişe gibi görünüyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten klişe ama klişesinin yükseltip şaşırtacağı yerde gözümden düşen bir hikayeye sahip oldu maalesef. :/

      Sil
  11. Uzun süredir buralarda olmayınca geç yorum yapabildim yavru 😶 Diş ağrısı çok fena ya geçmiş olsun tedavinin iyi geçmesine sevindim :)) O nasıl öyle güzel kitap yorumu yapıştır okurken kıza ayrı bir gıcık oldum :D Ben okurken kıza sinirden yarıda bırakabilirim konusu çok sarmadı beni :/

    YanıtlaSil
  12. Yanıtlar
    1. Daha önce göremedim yorumu. En kısa zamanda yapacağım! Teşekkür ederim beni de unutmadığın için. :))

      Sil
  13. Son yazımda azıcık mimledim seni :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önce göremedim ama hemen bloguna geleceğim, teşekkür ederim! :))

      Sil

 
DESİNG BY VALAR MORGHULİS