KİTAP YORUMU | MUZAFFER TAYYİP USLU | ŞİMDİLİK

5 Ekim 2016 Çarşamba


Yazar: Muzaffer Tayyip Uslu
Kitap Adı: Şimdilik
Baskı Yılı: 2013 (YKY'de 1. Baskı)
Sayfa Sayısı: 79

Tünaydın herkese! :))

Bugün yeni bir kitapla döndüm.  Yazar, Rüştü Onur'un en yakın ve aynı kaderi paylaşan arkadaşı Muzaffer Tayyip Uslu. Ben şiir kitaplarını bir ayrı seviyorum. Kendimi daha yakın hissediyorum şiirlere. Sanırım bu amatörce yazdığım içinde etki ediyor. Pek bir ilgiliyim. Kitap yazarın şiirlerini ve yazılarını içeriyor, açıklamaya geçmeden önce Muzaffer Tayyip Uslu hakkında bir ön bilgi vermek istiyorum sizlere. 

Muzaffer Tayyip Uslu hakkında:

Şair, 1922 İstanbul doğumludur. Yaşamını ise Zonguldak'ta sürdürmüştür. Zonguldak'ta, lise öğrenimi sırasında Behçet Necatigil'in öğrencisi olmuştur.  İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'ndeki yüksek öğrenimini yoksulluk ve yakalandığı verem hastalığı yüzünden sürdürememiş, Zonguldak'ta çalışmak zorunda kalmıştır. Hayatında ki zorluklara rağmen vazgeçmediği şairlik tutkusuyla o dönemde yazdığı şiirleriyle en iyi şairlerden biri kabul edilmiştir. Yazarın ilk defa 1945 yılında çıkan ''Şimdilik'' isimli aynı kitabının ön sözünü kendisinin isteğiyle yakın arkadaşı ve gazeteci olan Muzaffer Soysal yazmıştır. Muzaffer Tayip Uslu'nun ölümünün ardından ise Necati Cumalı şiirlerini ve dergi, gazetelerde yayımlanan seçme yazılarını Muzaffer Tayyip isimli bir kitapta 1956 yılında yeniden toplamıştır. 


Yorumum:

Yazarın şiirlerini okurken farklı duyguların içinde döndüm durdum. Her şiirinde başka bir acı, özlem ya da sitem var. Aslında bu kitabı okuyup şiirlerinden etkilenmem deki en büyük etken Yılmaz Erdoğan'ın 2013 yılında hem oynayıp hem de yönettiği Kelebeğin Rüyası isimli film oldu. Yılmaz Erdoğan'ın filminden önce ne Rüştü Onur ne de Muzaffer Tayyip Uslu'yu tanımıyordum. O film benim üzerimde etki yarattı. Keza oyuncular Mert Fırat ve Kıvanç Tatlıtuğ harikaydı. Tekrar tekrar izleyeceğimden eminim.


''Bir güzele
Güzelliğini söylemek isterdim
Aynalardan evvel''


Yazarın tam da benim yaşımdayken öldüğünü öğrendiğimde içim burkuldu. Gencecik, yazar olmak için hayal kuran, şiirlerinin dergide yayınlanacağı konusunda ümidini yitirmeyen güzel bir insan. Kitabında ayrıca kendisi gibi veremden ölen arkadaşı Rüştü Onur için yazdığı bir yazı var. Rüştü Onur'un da kitabını en kısa zamanda edineceğim. Şairliğin kişiliğine kattığı naifliği ve hastalığın, yoksulluğun ezip geçtiği ruhunun yorgunluğunu şiirlerini okurken hissettim. 

''Diyecekler ki arkamdan
Ben öldükten sonra
O, yalnız şiir yazardı
Ve yağmurlu gecelerde
Elleri cebinde gezerdi
Yazık diyecek
Hatıra defterimi okuyan
Ne talihsiz adammış
İmanı gevremiş parasızlıktan''

Hastalıkla geçen bir hayatın, şiirlerle bezenmiş umut dolu ama buruk biten dizeleri... Okumanızı kesinlikle tavsiye ederim. Zaten kitabı elime aldığım da su gibi bir bakışta okuyup bitirdim. Çok seveceğinize eminim. :)

Yazar hakkında diğer bilgiler:

Muzaffer Tayyip Uslu ev arkadaşı Rüştü Onur'un hayatı, 2013 yılında Yılmaz Erdoğan tarafından sinemaya aktarılmıştır. Muzaffer Tayyip Uslu'yu Kıvanç Tatlıtuğ, Rüştü Onur'u ise Mert Fırat canlandırmıştır. Ayrıca, şairin adı Bülent Ecevit Üniversitesi, İbn-i Sina Kampüsü'nde yeni yapılan bir çalışma salonuna vermiştir. 

''Sokakların ellerinden öperim
Bana yaşamasını öğretmişlerdi
Dost olsun, düşman olsun
İnsanlara iyi günler dilerim.'' 


Gifler alıntıdır.

42 yorum:

  1. Ben şiir okumayı sevemedim pek. Belki okurken o ruhu veremediğimden. Ama güzel okuyan birinden dinlemeyi çok severim....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında şiir okumak tamamen ruh haliyle alakalı. Bazen bende okuyamam ve sadece dinlemeyi severim. :)

      Sil
  2. Bende filmden aşinayım isme, çok etkileyici ve başarılı bir yapımdı. Böyle insanların erken yaşta yitirilmesi de çok hüzün veriyor insana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle. Bende filmden dolayı çok etkilenmiştim.

      Sil
  3. Of ya:( genelde yazarların, şairlerin hayatları zorluk, acılarla geçiyor. Sanırım zaten o yüzden yazar ya da şair oluyorlar:(
    Çok teşekkürler arkadaşım.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen ya :( En azından bizim ülkemizde bildiğimiz çoğu yazarın acı bir geçmişi var. Rica ederim arkadaşım, sevgiler benden de. :))

      Sil
  4. Güzel bir kitaba benziyor, kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. Gencecik yitirdiğimiz bir şair... Filmi ben de izlemiş ve yine duygulanmıştım. Büyük şair olacaktı, şimdi çok az kişi tanır. Ellerine sağlık canım benim❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En azından film sayesinde bir çok kişi tanıdı. Film de ağladığım da oldu. Teşekkür ederim Blanam ❤️

      Sil
  6. bu filmi iki kez izledim sinemada çok beğenmiştim.. eskiden klavye yoktu şiirler , hikayeler çok daha kıymetliydi sanki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden sadece daktilo ve şiirler vardı. Filmde de iki kafadar Daktilo almak için bayağı dil dökmüşlerdi. :) Kesinlikle eskiler de her şey daha kıymetliydi.

      Sil
  7. Ordan burdan okuyorum ara ara ama hiç şiir kitabı almadım elime :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende tam tersine şiir kitabı bulursam alırım. :))

      Sil
  8. Ben de filmle birlikte tanımıştım bu güzel dizelerin sahibini. Kitap yorumlarınızı ilgiyle okuyorum. Mutlaka sizden görüp, edineceğim kitaplar olacak. Ayrıca belirtmeliyim ki site tasarımınıza bayıldım. :) Okuyan gözlerinize, yazan ellerinize sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim çok teşekkür ederim güzel yorumun için. Çok mutlu oldum. :))
      Sevgiler benden de... :)

      Sil
  9. Ne dramatik bir hayatı var:( ama ismini bırakmış ardında bu da çok önemli. Yıllarca uğraşıp didinen insanların esamesi okunmuyor bazen! Ben tam bir şiir hastasıyım. Bayılıyorum hem şiir okumaya hem dinlemeye. Lise çağlarımda yazardım da! İnşallah bir gün senin şiirlerini de okurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mutlu ettin beni Deneyimli Anne :* İnşallah diyelim. :) Gerçekten ok dramatik ve film olmasa gerçekten hiç tanıyamayacağımız isimlerdi.

      Sil
  10. ben utanarak söylüyorum filmi izlemedim :D Ama senin yazdıklarını okuduktan ve giflerden sonra hem izleyip hemde kitabı okumaya karar verdim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ladyciğim utanılacak bir durum yok :D Çok mutlu oldum. ^^ İzlemelisin gerçekten çok güzel. İlk yarısı biraz hızlı ikinci yarısı biraz durağan ilerliyor filmin umarım sıkılmazsın. Kitapta bir açışta okursun zaten. :))

      Sil
  11. Kalemine sağlık İlknur'um yine çok güzel anlatmışsın. Bilmiyordum tanımıyordum, şimdi okumak için hevesleniyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gökçe ablam çok teşekkür ederim. :* Eğer izlemediysen filmini de tavsiye. :))

      Sil
  12. şiir severim, hele ki Attila İlhan aşığıyım dır, ama bu şairi hiç okumadım desem ayıp etmiş olur muyum? bu güzel paylaşım için teşekkürler, iadeyi ziyarette böyle güzel bir yazı bulmak güzel oldu ... sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ^^ Ayıp olmaz elbette :)) Nitekim 2013 yılına kadar şair kimse bilmiyordu. :) Atilla İlhan, İlhan Berk, Turgut Uyar ve nicesini çokça seviyorum. :)

      Sil
  13. insanlara iyi günler dilerim.. Ne hoş. Takibe aldım sendeyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin :) Bende çok sevdim o cümleyi. :)

      Sil
  14. Merhaba blog keşif etkinliğinden geliyorum. Takibe aldım bana da beklerim :))

    Eliftobur.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :) Hoşgeldin, geleceğim elbette. :)

      Sil
  15. Şiirle ilk tanışmam sanırım 5 yaşındayken teyzemin enişteme yazdığı şiiri bulmamla başladı. O günlerde anlamını bilmediğim aşk, sevgi sözcükleri dikkatimi çekmiş olacak ki ilkokulda herkes kedi okul konularında şiir yazarken bacak kadar boyumla sevda şiirim vardı :D O günden beri şiirler benim sol yanım. Ben de etkinlik sayesinde keşfettim sizi çok da memnun oldum. Bana da beklerim sinempehlivan39.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde liseye dayanıyor şiirle tanışmam. Sevdiğim gibi yazmaya da eğilimliyim. Profesyonel değilim beki ama kendimce yazıyorum işte. :) Geleceğim mutlaka bende çok memnun oldum! :)

      Sil
  16. Bloğumda seni davet ettiğim bir mim var :)

    YanıtlaSil
  17. Tanimadigim bir sair. Siiri yeni yeni kesfedenlerdenim belli basli cemal süreyya nazik hikmet gibi sairlerde geziniyorum henüz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşfedilebilecek en güzel şairler... İlhan Berk, Atilla İlhan, Pablo Neruda, Turgut Uyar tavsiye ederim... :)

      Sil
  18. Ah şiirler.. Çok sevmiştim filmi izleyip ben..

    YanıtlaSil
  19. Hey Merhaba ben Nur :)
    Özgürlük Savaşçısı bloğun yazarı instigram da takiplestik :)
    Bi de buradan sana merhaba diyim diye dusundum :) Merhabaaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nur hoşgeldin! :) Bende dün instagramda yeni blog yazını görünce seni aramaya koyuldum ama bulamadım meğersem blog ismin farklıymış. :)) İyi yapmışsın. İade-i ziyarete geleceğim hemen. :)

      Sil
  20. Yavru üzüldüm gencecik yaşta vefat etmesine yazarın :( Normalde şiir kitapları ile çok aram olmasa da okurum.. Kelebeğin Rüyası filmini izlememiştim bu hafta sonu onu da izleyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok üzüldüm. :( Mutlaka izle yavru <3 gerçekten çok güzel bir film. :))

      Sil
  21. Bloğunuza hayranlıkla gelip gidiyorum:) Gerçekten çok mükemmel bir bloğunuz var^^ Takipe aldım bende beklerim^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. :) Bende geleceğim elbette. :)0

      Sil

 
DESİNG BY VALAR MORGHULİS