MERT FIRAT PROJESİ|İHTİYAÇ HARİTASI

24 Mayıs 2016 Salı



Merhaba herkese! 
Öncelikle bloguma bu kadar ara verdiğim için gerçekten çok üzülüyorum ancak sınavlarım için biraz fedakarlık yapmam gerekti.  Daha önceki yazılarımdan birinde de belirttiğim gibi elimden olmayan sebeplerden ötürü vizelerim pek parlak geçmemişti. Hem iş, hem okul stresi ve bunun üzerine bahar mevsiminin üzerimde ki inanılmaz olumsuz etkisi buralardan biraz uzaklaşmama sebep oldu. Neyse ki yakında sınav derdinden kurtuluyorum... Buralarda olmadığım süreç içerisinde beni merak eden herkese çok teşekkür ediyorum, iyi ki varsınız!

Sizlere çok güzel bir sosyal sorumluluk projesinden bahsetmek istiyorum. Belki duymuş olabilirsiniz. Türkiye'nin dört bir yanından ihtiyaç sahiplerini buluşturan bu dev platform; oyuncu ve çeşitli sosyal sorumluluk projelerine gönül vermiş Mert FIRAT tarafından kuruldu.


Peki nedir İhtiyaç Haritası?
İhtiyaçharitası.org Türkiye’nin her yerinden birey ve çocukların çeşitli ihtiyaçlarını bildirdiği ve gönüllülerin bu ihtiyaçları karşıladığı online platform sitesidir.

Kendi tanımıyla;
İhtiyacharitasi.org farklı konulardaki ihtiyaçların ihtiyaç sahipleri ile ihtiyacı karşılamak isteyen kişiler ve kurumların buluştuğu online bir platformdur. İhtiyaçların karşılanmasının yanı sıra farklı konularda destek sahibi kurumların ve kişilerin de kullanabildiği bu platform Türkiye’nin her yerinden kullanılabilmektedir.
Kuruluş amacı 3 platform altında kurulan İhtiyaç Haritası, toplumsal ve gönüllülüğün birleşmesine katkı sağlıyor. 

ihtiyaçharitası.org da neler var?

3 ana platform üzerinde kurulduğunu söylemiştim. Şu şekilde: İhtiyaç GİR, Destek OL, Gönüllü OL.

İhtiyaç GİR: Bu bölümde, yaşadığınız yerdeki (sokak, mahalle, kent, köy, okul…) eğitim, sağlık, ulaşım vb. gibi konulardaki ihtiyaçlarınızı adres temelli olarak giriyorsunuz.

Destek OL: Farklı konulardaki desteklerin girilebildiği bu bölümde, kişilerin ve kurumların destek konusunu, tanımını ve iletişim bilgilerini yine adres temelli olarak girmesi gerekiyor. Desteğe ihtiyacı olan kişi ve/ya kurumlar buradan başvuru yapabiliyor.

Gönüllü OL: İhtiyaç Haritası’nda yer alan projelerde ve ihtiyaçların karşılanması sürecinde gönüllü olmak isteyen kişilerin dahil olabildiği bir bölüm.

Türkiye'nin her şehri ve her semtine ulaşım sağlayabilmek amaçlanmış. Gönüllü olarak dilediğiniz kent, mahalle ya da size en yakın olan yeri seçebiliyoruz. Dilerseniz de ihtiyaca göre yer belirleyebiliyorsunuz. 














İhtiyaç haritasının amacı, Türkiye'de ki kent ve mahalle temelinde belirlenen ihtiyaçların, gönüllülerin katılımı ile sistematik olarak öğrenilmesi. Harita tabanlı olarak toplanması ve ihtiyaçların gereken kurum/kuruluş veya özel kişilerin karşılanmasını kolaylaştırması için bir sistem oluşturmak. 

İhtiyaçharitası.org adresini girdiğimiz de anasayfada bir harita ile karşılaşıyoruz. Belli başlıklar altında bizi yönlendiren ihtiyaç listelerine ulaşım sağlayabiliyoruz. Aslında oldukça basit bir platform. 


















Çocukların yüzlerinin gülümsemesini kim istemez ki? Kiminin bir ayakkabıya, kiminin bir kaleme ihtiyacı var. İhtiyaç Haritası Türkiye'nin her yerinden çeşitli ihtiyaçların olduğunu bildirildiği bir platform. 

Sayfada biraz aşağıya indiğimizde ''İhtiyaç Listesi'' ile karşılaşıyoruz. Yan tarafta ise isteğimize göre seçeceğimiz ihtiyaç başlıkları mevcut. Lokasyon kısmından istediğimiz şehri seçebiliyoruz. Kategori ise çeşitli ihtiyaçların olduğu başlıklar belirtiliyor. Kitap, defter, ayakkabı, çanta vb. Kelime bölümünden ise kendimizin karşılayabileceği bir anahtar kelime giriyoruz. Örneğin; Kitap yazdığımızda, Hemen alt alta sıralanmış çeşitli bölgelerden kitap ihtiyacı duyan kesimler karşımıza çıkıyor. 
İhtiyaçların karşılanabilmesi için Türkiye'nin dört bir yanından Gönüllüler ile el ele veriliyor. Aktarmam gereken önemli bir bilgi ise platform üzerinden nakit akışı kesinlikle sağlanmıyor! Yani belirlenen ihtiyaç için nakdi yardım yapmıyorsunuz. Ayrıca gönüllüler de platform üzerinden başvuru yapabiliyor. 
İhtiyaç haritasında gönüllü olabilmek için üye olmamız gerekiyor. Üyelikten sonra bilgilerimizin doğruluğu çok önemli ve bu bilgileri kesinlikle üçüncü şahıslarla paylaşamıyoruz. Bir ihtiyaç girmek istediğimiz de veya destek vermek istediğimiz de sorularımız için info@ihtiyacharitasi.org adresine mail yoluyla ulaşabiliyoruz, onlar bize gerekenler hakkında bilgi veriyorlar. 

Ne gibi ihtiyaçlar var?
  1. Engelli bireylere yönelik akülü tekerlekli sandalye, engelli rampası vb.
  2. Sokak hayvanlarına yönelik; mama ve veteriner desteği vb. 
  3. Birey ve çocuklara yönelik giyim eşyası
  4. Özel ders ihtiyaçları; dil öğrenme, tiyatro, müzik aleti vb. 

Dev projenin hem kurucusu hem de destekçisi olan Mert Fırat, UNDP Bölgesel Ofisi'nin (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) 7 Ekim 2015 tarihinde İstanbul'da düzenlendiği Sosyal Fayda Zirvesin'de, İhtiyaç Haritasını'nın tanıtımı yapmıştı. Genç ve başarılı oyuncuyu yarattığı bu dev projeden dolayı tebrik ediyorum! 




















Bu güzel projeye sizde gönüllü olmak isterseniz, www.ihtiyacharitasi.org sadece bir tık uzağınızda! 

Sosyal Medya Hesapları;

Mert Fırat ile yapılan, İhtiyaç Haritası ile ilgili röportaj 

''Nerede yaşarsak yaşayalım, yaşadığımızın yerin ihtiyaçlarını en iyi biz yaşayanlar biliriz. Bu ihtiyaçların  karşılanması ise toplumsal sorumluluk bilinci ile hem yurttaşlar olarak bizlerin hem de ilgili kurumların görevidir.'' - Mert FIRAT

61 yorum:

  1. canım merhaba.ben de üyeyim bu haritaya ancak hiçbirşey yapamadım daha. bazen işaretliyorum dönen olmuyor belki başka biri ihtiyaca cvp veriyor. henüz bir yrdımım dokunmadı ama güzel bir oluşum.
    postuna konu olmasına çok sevindim. teşekkürler canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Derya ablam :)) Seninde dediğin gibi eğer senden önce başka biri sorunu çözmüşse geri dönüş yapmamış olabilirler.

      Sil
  2. Henüz tam dönüşün gerçekleşmemiş olsa da böyle bir proje ile ses vermen şahane olmuş yavrum. Ellerine sağlık, bununla ilgili konuşalım mutlaka :)
    Özledik, nasıl özlenmesin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az kaldı bebeğim <3 kendi yazılarım ile dönüş sağlamaya çalışacağım tam anlamıyla :* Bende çok özledim ki :) Mutlaka konuşalım!

      Sil
  3. ne kadar faydalı bir proje kesinlikle katılacağım :)

    YanıtlaSil
  4. Harika bir projeymiş sayende öğrendim. En kısa zamanda girip inceleyeceğim. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Tekrar hoş geldin. :)
    Çok güzel bir proje. Mert Fırat zaten oyunculuk anlamında beğendiğim biriydi, şimdi daha çok tuttum. :)
    Müsait olduğumda daha ayrıntılı inceleyeceğim mutlaka.
    Paylaşıp bilgilenmemizi sağladığın için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşbulduk Serhat. :) Bende oyuncu olarak çok beğeniyorum ama birçok konuda çok takdir edilesi bir insan. Ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  6. En kısa zamanda inceleyeceğim canım. Artsın ülkemizde böyle güzellikler. Kötülüğe inat, iyilik kazansın ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın canım benim. O kadar olumsuzluğa rağmen olumlu güzel şeyleri daha da parlatmamız gerek. ❤

      Sil
  7. İlknur özledim seni biliyorsun. Neyse ki yakında dönüyorsun sınavlar inşallah güzel geçer ;)) Projeden ilk kez haberdar oldum daha önce nasıl görmemişim diyorum sitesine baktım ve inceledim. Çok güzel bir projeymiş paylaştım da müsait bir zamanım da yakından bakacağım ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözdemmm bende çok özledimm... İnşallah birtanem çok teşekkür ederim. :)) Süpersin canım. Sen buna benzer paylaşımını yaptığın zaman bahsettiğim projeydi. :)

      Sil
  8. çok güzel bir paylaşım kısanın günlüğü bende ulaşabildiğim yerlere paylaşayım , ne güzel insanlar ve iyi niyetler var.. hala umut var gerçekten de.. teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz duyarlı insanlar oldukça umutlarda var olacak eminim. Umut gerçekten var... Rica ederim. :)

      Sil
  9. Bir döndün pir döndün valar!
    Süper, detaylı anlatmışsın çok teşekkür ediyoruz 😉
    Bilmiyordum projeyi sayende haberdar oldum, kalemine sağlık 😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fenommm <3 artık daha fazla dayanamadım yazdım!
      Gerçekten süper bir proje, rica ederim. :))

      Sil
  10. Mert Fırat'ı daha bir sevdim şimdi :)

    YanıtlaSil
  11. Benzer bir proje olan '1 çocuk 1 tebessüm'ü blogumda paylaşmıştım ben de... Arkadaşlarımın kurduğu :) Gözde de yine böyle bir proje tanıtmıştı.

    Böyle büyük bir çatıda toplamak harika olmuş.

    Yardım nasıl ulaşırsa ulaşsın! Yeter ki ulaşsın!
    Çok da güzel kaleme almışsın canım.
    Hoşgeldin!!

    Çocuk gülsün, dünya gülsün...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşbuldum Dağınık Anne <3 Birbirine benzer bir çok proje var. Aslında hepsi aynı çatı altında buluşsa daha fazla fayda sağlar diye düşünüyorum. :) Çok teşekkür ederim. :)

      Sil
    2. İlknur nerelerdesin ne zaman bitiyor sınavlar :))

      Sil
    3. Geldim Dağınık Annem <3 bitti sınavlar. :) İş koşuşturması yoruyor beni :/ Bir de internetimi değiştirdim o yüzden 1 hafta falan evde internet yoktu. Neyse ki o sorunda çözüldü. :)

      Sil
    4. Ya doğumgünü çocuğu sen gidip şımarsana bugün kapı kapı blog gezeceğine bakem ... Ay bugün senin günün yafu ....
      Valar dıkı kontrolde sık sık bakıyorum ben de :) az kaldı gelecek eli kulağında :)

      Sil
    5. Ahahah Didem ablam çok tatlısın :D seviliyorsun ki <3

      Sil
    6. Hahaaaha Didem yaaa çok güldüm bu msjına çok :D Allah da seni güldürsün ;D
      Ne doğumgünüydü hala toparlanamadım ben dağıttınız beni yahu :P
      Özümde çok derli topluydum ben oysa :P

      Sil
  12. MErt Fırat Sosyal sorumluluk anlamında kendi payına çok güzel işlere imza atıyor gerçekten
    , hemen siteye giriyorum , umarım daha çok karşılık bulur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım hak ettiği değeri görür, gerçekten çok güzel bir proje. :)

      Sil
  13. Mert Fırat ne güzel bir proje geliştirmiş :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duyarlı olmanın gerekliliğini çok güzel gerçekleştiriyor. :)

      Sil
  14. Çok önemli bir proje ya Türkiyede fazla tutacağını sanmıyorum yardımsever milletiz fakat böyle projeler duyurulmuyor çok kötü ya :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu proje yapılalı 1 yıldan fazla oldu ama dediğin gibi çoğu insanın haberi bile yok. :/

      Sil
  15. Vay canına, hiç haberim yoktu böyle bir projeden. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  16. hımm, bunu ben de duyurayım yaa :) mert fırat çok severim iyidir sahiden de, kadıköyde hep görüyom onu yaaa :), tiyatrosu var daaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şanslısın Deep :)) Bizim buralara onların oyunları gelmiyor :(

      Sil
  17. Çok güzel bir oluşummuş yeni haberim oldu, teşekkür ederim. Mert Fırat'a da helal olsun.

    YanıtlaSil
  18. Böyle bi paylaşım yaptığın için çook teşekkürler, kalemine sağlık:)
    blog keşif etkinliğinden geliyorum blogunuzu takibe aldım gelir gelmez ne de güzel bir paylaşımla karşılaştım:))
    bende beklerim:') http://meleksalman.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin Melek! :) Ben teşekkür ederim, geleceğim elbette. :)

      Sil
  19. Benim güzelcim ne de güzel bir proje hakkında bilgi sahibi yaparak dönmüş aramıza ...
    Hoş geldin tatlım ..
    Bu bilgi aktarımı için de çok teşekkürler ...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Güzel Paylaşımlar için teşekkürler

    YanıtlaSil
  21. Çok güzel düsünmüsler tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  22. bak duyurdum ki ben dee bu yazınıı :)

    YanıtlaSil
  23. Canım benim balım <3 o ne demek öyle sende hoşgeldin :* çok teşekkür ederim :))

    YanıtlaSil
  24. Bende senin sayende öğrendim bu projeyi gerçekten çok güzel düşünülmüş :)

    YanıtlaSil
  25. Gerçekten iyiymiş, özellikle şöyle durumu, hali vakti iyi olanların bolbol yardım yapmalarını diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah bende öyle olmasını diliyorum.

      Sil
  26. Bunu daha önce duymuştum.Çok güzel bir proje. Mert Fıratı da çok beğenirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes duyabilse gerçekten çok başarılı bir proje.

      Sil

 
DESİNG BY VALAR MORGHULİS