STRES NEDİR?

6 Nisan 2016 Çarşamba

Yapım gereği biraz sinirliyimdir ve günlük hayatımda çoğu zaman stresli olurum. Eğlenmeye gideceğim zamanlarda bile içimde hep bir huzursuzluk oluşur. Bahar aynın etkisi ve yeni vize sınavları dönemlerinin gelmesi sebebiyle de hem enerjisiz hem de stresli bir hal içerisindeyim.  Ama stres nedir, nasıl oluşur?

Stres
Stres bir nevi uyumsuzluktur. Hayatımızda gelişen olaylar ister güzel ister kötü olsun, eğer stresli isek aynı ölçü de adaptasyon sorunu yaşarız. Dünya da stressiz insan yoktur. Yaşadığımız her an içinde tam anlamıyla mutlu ve huzurlu değilizdir. Stres, fiziksel olarak bizi etkiler ve enerjimizi azaltır.


Olumsuz tarafı:
Günün her anında hayatı negatif bakış açısıyla değerlendirir, her şeyin boş olduğu varsayımına bakarak karamsar bir ruh haline gireriz. Bu durumda bizi fiziksel olarak kötü etkiler.

Olumlu tarafı:
Yapmak veya ulaşmak istediğimiz bir şey için çaba ve emek harcadığımız zaman, yeterince enerji harcarız. Potansiyelimiz ne kadar çok yükselirse, stresimiz de o kadar kendini dengeler ancak amacımıza doymamızı sağlar. Kendimizi çok fazla yormadığımız sürece stres aslında o kadar da kötü bir his değildir.

Stres anında vücudumuzda gelişen değişimler nelerdir?
Benim kendi kişisel değişimlerimi sıralamam gerekirse, öncelikle ve tekrar olarak yüzümde mutlaka sivilce çıkıyor. Yüzümün belli bir bölümünde mutlaka bir veya iki büyük sivilce beliriyor ve stresimin büyüklüğüne göre sivilcelerim aynı orantıda olabiliyor. Bazı zamanlarda neşesiz ve depresif bir halde olabiliyorum. Çoğunlukla da sinirli oluyorum ve karşımda ki bir insanın söylediği hiçbir şeye tahammül edemediğim oluyor. Bunlar kesinlikle stresin beni fiziksel olarak etkileyen unsurları.

Eğer bu söylediklerim dışında baş ağrısı, kendini önemsiz hissetme, yaptığınız hiçbir şeyden keyif duyamama, sürekli panik halinde olma gibi sorunlar yaşıyorsanız, stres altındasınız demektir ve vücudunuz doğal olarak buna farklı şekillerde tepki verir.

Stresin zararları nelerdir?
Hızlı solunum alma da strese örnek olabilir ve bu ciddi sağlık problemlerine de yol açabilir. Stres, günümüzde çoğu insanın sağlığını tehdit ediyor. Yine kendimi örnek vermem gerekirse; özellikle hem çalışan hem de okuyan bir insan olarak, işlerimi ve sınav çalışmalarımı düzensiz bir şekilde geçirdiğim zamanlar da kalp atışlarımda düzensizlikler ve kasılmalar oluyor. Sanki birisi kalbimi tutup sıkıyormuş hissi oluşuyor. Aşırı stres olduğum zamanlarda yaşadığım bir durum. Heyecanlı ve sinirli olmama da sebep oluyor aynı zamanda. 
Lise zamanlarımda nefes darlığı problemi ile karşılaşıyordum. Bu gibi durumlarda da tansiyon yükseliyor ve kalbin yorulmasına sebep oluyor. Vücut kendiliğinden kortizol (Böbrek üstü bezinin kabuk bölgesinde üretilen, vücudun tepkiye bağlı ilişkisi sonucu oluşan hormon) salgılamaya başlıyor.
Aşırı stres, kalp ve şeker hastalıklarına davetiye çıkarır. Kendi işimizi yaparken de dikkat dağınıklığı sorunu yaşarız. Kendimizi hiçbir şekilde rahat hissedemeyiz.

Stresle nasıl başa çıkabiliriz?
Klişe olabilir ancak en önemli etken zamandır. Günlük yaptığımız yorucu işlerden kaynaklanan stresi yenmenin en iyi yolu; iş, sınav gibi zamanımızın çoğunu harcadığımız unsurlardan vücudumuz için gerekli olan şeylere harcamak. Bunlar ne mi? Tabi ki düzenli beslenme, düzenli spor yapma, uyku düzeni vb. Kişinin kendisine vakit ayırması ve negatif gördüğü şeyleri pozitifleştirerek olumlu kararlar almaya çalışması stres ile başa çıkmanın başlıca yollarından. Özellikle uyku düzensizliği vücudumuzun günlük enerjisi için çok önemli olduğundan, hem sağlık hem de stres için en önemli etken ve vücut ihtiyacımızdır.

Sosyal aktiviteler de buna örnektir. Kendimize yeterince zaman ayırmadığımız da sosyalleşmekten uzak, stres altında monoton yaşayan birer insana dönüşürüz. Tiyatro, sinema, konser gibi çeşitli aktiviteler insanı hem keyiflendirir hem de rahatlatır. Ayrıca sürekli birileri ya da bir şeyler hakkında olumsuz düşünmemek gerekiyor.

İnsan kendisine ne kadar çok yüklenirse, karşısına çıkan engellerden kurutulması o kadar zorlaşıyor. İnsanın en büyük engeli öncelikle kendisidir kanaatindeyim. 
Mutlu günler herkese... :)

40 yorum:

  1. Gerçekten tam 22-26 yaşları arasındaki gençlerin en büyük sorunlarından bir çok hastalıkla bu yüzden karşılaşıyorlar. Aslında bu yaşlarda bu stresi onlara yaşatan en büyük kaynak ise toplum. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Uğur bey, haklısınız gerçekten toplumun baskısı bu yönde yüksek etkiliyor. Bazen olduğum yerde bile bir anda büyük bir stresin içine sürükleniyorum.

      Sil
  2. Stres tam da bugun isyerinde yasadiklarimin karsiligidir yani :)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı şeyi bir de bana sorun. :) Hem iş hem sınavlar. Bir de emeğinizin karşılığını alamıyorsanız mutsuzlukla birleşen stresin vücuda etkisini düşünemiyorum. :)

      Sil
  3. stres kontrolünü yapabilen insan çok az ne yazık ki çevremizde , çok stresli değilim bile diyemiyorum ki , herkesin yaşadığı şeyler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok farklı alanlarda stres altına girebiliyoruz. Fakat kimse ben hiç stresli değilim diyemiyor. :)

      Sil
  4. stres ben de yeme hissiyatı oluşturuyor, hiç durmadan en sevdiğim şeyleri yemek istiyorum.. stres kötüdür :) stres kilo aldırır..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz. :) Ben farklı olarak yemeden içmeden kesilir, kilo veririm. Herkeste farklı belirtiler yarattığı buradan belli oluyor. :) ben genel olarak sivilcelerle başa çıkmaya çalışıyorum ve adapte olamıyorum çoğu şeye. :)

      Sil
  5. Stres yaşam şeklim diyebilirim. Olmadığı bir zaman dilimi hatırlamıyorum o derece bütünleştim. Bensiz bir stres, stressiz bir ben yo yo yooo mümkün değil..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahahah :)) Stressiz kimse yok cidden. :)

      Sil
  6. Hangimizde yok ki... Hele de bu hayat koşullarında...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle de son yıllar, aylarda yaşanan acı haberler, rezaletlerden sonra. Olmaması mucize olurdu...

      Sil
  7. evet canım gerçekten hayat strese sokuyor , insanlar da zorlaştırıyor hayatı. bu iş yerinden tut okula , idarecilere herşeye kadar herkes birşeyleri zorlaştırıyor ve stres kaçınılmaz oluyor. hobiler, açık hava yürüyüşleri iyi gelir. kalbine o kadar yük mü biniyor kıyamam yaa Allah korusun. stresle mücadele yöntemlerini dediğin gibi uygula mutlaka, sağlık herşeyden önemli ilknurcum ;) kocaman sevgiler canım <3<3<3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Derya ablam. ❤ :) Yüküm olmasa da bindiriyorlar bir şekilde kılıf bularak. İhtiyacının olduğu bir durumdaysan da sesini çıkartamıyorsan vay haline. Ben yazdıklarımın hepsini uyguluyorum ablacığım yoksa mümkün değil kalamam. :) Sevgiler benden de ❤ :))

      Sil
  8. İlknur, şu an ismini öğrenmenin mutluluğundayım.Aslında mutlaka bloğuna girmişimdir, dikkat etmemişim canım.Stres bizim yapımızda da olabilir, bu devirde insanlar zorla da ona sokabilir.Ama insan sustukça ivme kazandığı yaşanmışlıklarımızla sabittir.Boşvermeyi bana öğretmeye çalışan arkadaşım artık delirmek üzere :)) Diyorum ki ona ''Sakin ol !!'' Olamıyor tabii.O zaman beni iyi anlıyor.Bu konuda yazdığına pişman olmadan kaçıyorum canım.Sevgilerimi bırakıyorum.Yumuşacık bir ruh hali diliyorum hepimize.Sevgiler kızım.Ece ablan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Ece ablam bende senin arkadaşının durumunda oluyorum çoğu zaman. :/ Başkalarına faydam dokunur da kendime hayrım olmaz ama sabır erdemdir derler, sabır edince bir şeyleri yoluna koyabildiğimi gördüm. :) Hepimize mutlu günler diliyorum. :) Sevgiler Ece ablam, öptüm kocaman.❤ :)

      Sil
  9. Rehber kitaplar gibi yazı olmuş ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle düşünmene çok sevindim canım faydam olduysa ne mutlu bana. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  10. Stres çeşitli hastalıklara da yol açıyor maalesef bunlardan biri de benim. Keşke rahat olsaydık da stresli anlar yaşamasaydık. Bende sizi takibe aldım. Birde bloğda bu siteye katılın derseniz sevinirim. Güzel stressiz günler geçirmek dileğiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hoşgeldiniz. :) Blogunuzda sitenize katılmıştım Şükran hanım. :) Tamamen stressiz kimse yoktur. :/

      Sil
    2. Evet malesef. Teşekkür ederim.

      Sil
    3. Evet malesef. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. sınırlarımı fazla zorladığımda çok stres oluyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı şekilde. :) Stres olan benim ama değiyor mu orası aşikar. :)

      Sil
  12. Stres Gözde'nin diğer adıdır misal gün içinde bir gülerim bir yüzümü asarım :(( Stres olduysam anın da yeme-içme kesilir hızlı kilo kaybına girerim. Yüssüm kaşık kadar kalır ve bembeyaz olur. Ayrıyetten midemden 'gulup guluptu guluptu gup gup guup' şeklin de melodik sesler gelir. Sadece stres anın da ulan ne hikmetse normal zaman da o tepkiyi vermez illa beni sınavda rezik edecek nımıssız :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözdem biz seninle ikiziz anlaşılan. ^^ Çünkü aynı tepkileri bende veriyorum. :D Özellikle sivilcelerle baş etmeye çalışıyorum. Yüzümde küçüçük olduğundan haliyle çok dikkat çekiyor. :D

      Sil
    2. ahahahh valla olabilir mi dersin :)) aöf mi var sende de bende hem işte çalışıyorum hem de açıköğretim son sene ama gelgör ki stresten çok yapamıyorum :(( yani şu mide olayı çok canımı sıktığı için gece bile uyutmuyor bazen keşkem sivilcem çıksa diyorum :D

      Sil
    3. Aynen canım Aöf var bende de. Üstelik KPSS illeti de geliyor ona da zaman ayırmam lazım. Çalış babam çalış yani .:D Bende çok stresliyim :(( İş yerinde patron sağolsun bırakmıyor çalışayım. Saat 7 de işten çık eve gel sonra ders çalış kafa kalmıyor cidden. :/

      Sil
    4. Ben jübile mi son 7 günde yapmayı düşünüyorum ahahaha :D bu dönemi de atlattık mı az kaldı az ;) Kpss ay yok onu artık yüreğim kaldırmaz ama zor işin çok güvendiğim bir sınav değil :( Saat 7 filan derken sen de benim gibi gece familyasındansın o zaman :))

      Sil
    5. İlk dönem vizelerinde son 2 gün kala çalıştım. :D Ama alttan ders bırakmadım. Bunda da senin taktiğin olan son 7 günü kullanacağım. :D Dediğin gibi az kaldı ama katılıyorum bende o sınava güvenmiyorum artık ama bir umut işte. :)) Evet gececiyim. Akşam 22'den başlarım çalışmaya kız kardeşimle sabah 4-5'e doğru uyuruz. :))

      Sil
  13. Yalniz degilsin canim içinde yasadigimiz toplum ve zaman steese davetiye çikartiyor. Kortizol hormonu bir de yaglanma yapiyor vücutta onu da ben eklemis olayim. Arada rahatlatici yoga hareketleri yapmani tavsiye ederim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekleme yaptığın için teşekkür ederim Derya abla. ^^ Fırsat bulsam yapacağım yoga ama öyle bir vakit kısıtlılığım var ki sorma. :/ Sevgiler.. :))

      Sil
  14. ayyy bir miktar stres lazım ya iyidir ama çok olmucak. sende de olmasın yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Stres olmadan olmaz zaten ama dediğin gibi fazlası zarar. :) Bence mecburi var ama yaa :)

      Sil
  15. Çok doğru gerçekten ,insanın en büyük engeli kendisidirr. Çok güzel ve faydalı bi yazı olmuş ellenize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin :) çok teşekkür ederim güzel yorumun için. :)

      Sil
  16. Sokakta yürürken yanlışlıkla bir insana çarpsanız, hemen yanlış anlama ve sanki kavga edecek gibi bakıyor, çünkü günümüzde insanlarda öyle bir psikoloji var ki, sinir stres tabi bu durumda en çok kişinin kendisine zarar veriyor, stres sonucunda insanlarda çeşitli hastalıklar meydana geliyor. Elimizden geldiği kadar stresi azaltmamız gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O tür insanlarla bende karşılaşıyorum. Bir keresinde yolda yürürken önümdeki kadının ayağına ayağım takıldı, ayakkabısı biraz öteye fırladı. Pardon dediğim halde bana bir dönüp baktı gözleri de mavi faldır faldır maşallah yemin ederim dövecek sanmıştım. :D Cidden psikolojik olarak hiç kimse iyi değil. Özellikle şu son dönemlerde...

      Sil
    2. Evet insanlar gerçekten çok sinirli durumda, çünkü insanlar borçlandırılmış durumda, bu durumda insanlarda sinir, stres ve gerginliğe neden oluyor ve insan kendini kontrol edemez hale geliyor.

      Sil
    3. Doğru kesinlikle. Ne huzur kaldı ne de güven memlekette.

      Sil

 
DESİNG BY VALAR MORGHULİS