KİTAP YORUMU: AZİZ NESİN|GÖZÜNE GÖZLÜK

29 Nisan 2016 Cuma



Yazar: Aziz Nesin
Kitap Adı: Gözüne Gözlük
Yayımlayan: Hasnübiyat Matbaası
Sayfa Sayısı: 24
Baskı: 2. Baskı
Yılı: 1971

   Gözüne Gözlük, Aziz Nesin’in derleme hikayelerinden sadece biri. Henüz okumuş olduğum bu kitap 1960 yılında 7000 adet basılmış. Benim elimde bulunan nacizane kitap ise 1971 yılı ikinci basımı.
Kitap içeriğine gelecek olursak, Aziz Nesin hikayelerinin derlenmiş hali. Yayınevi yazarın hikayelerini farklı kitaplar ve başlıklar altında birleştirip bir yayın dizisi oluşturmuş. Bulabilirsem hepsinin almak istiyorum. Aziz Nesin eserlerini okuyan kitap kurtları, yazarın mizahi dilini bilirler. Gözüne Gözlük’te başlıklar halinde birbirinden farklı beş kısa hikaye mevcut.


Mu Ni?

Mu Ni başlığını ilk gördüğümde çok ilginç geldi. Okumaya başladığımda ise kahkahalarımın ardı arkası kesilmedi. Bu hikaye Pedagog olan Fikri Bey’in, katıldığı davette çocuklara karşı nasıl yaklaşılması ve sabır gösterilmesini gerektirdiği göstermeye çalışmasını anlatıyor. Ama ne anlatım! En çok güldüğüm hikaye oldu. Evde ne oluyor kızım diye sordular. Evdeki herkese de okuttum! ^^

Gözüne Gözlük

Bu hikaye de hem komik hem de gerçek. Hep bir özendik gözük takmaya. Ben şimdi gözlük kullanıyorum ve şu an ki düşüncem aynen şöyle; ''Bok vardı da gözlük istedin!'' Hepimiz biliriz doktor kapılarında yanlış teşhisler sonucu başımıza gelenleri. Başka bir doktora gittiğimizde de her bir doktor ötekini suçlar. Gözüne Gözlük tam da böyle trajikomik bir hikaye.

Casus

Eskiden ‘’Casus’’ olarak görülen kişileri yakalayan kişilere ödül olarak para verirlermiş. Bu hikaye de dört kafadarın kendi kendilerine macera yaratması var.

Genel Müdürü Temsilen

Çalışan herkes bilir kendinden bir üst seviye kıdemli olanlar tarafından sineye çekmek zorunda kaldıkları sitemlerini, yersiz bağırmalarını. O yıllarda yaşayanların çektikleri para sıkıntılarını. Bu hikaye içimizden birilerine ait.

Sen Nereden Bileceksin

Bir konu hakkında bilgisi olmayan insanlar için ‘’sen onu bilmezsin, sen bunu bilmezsin’’ şeklinde laflar dokunduran çok bilmiş kişiliklerle çoğunlukla karşılaşırız. Yürüyen ego derler ya o hesap. Bu hikaye de bir aşağılama var ama sonunda da iyi bir kapak var.

İncelemem

Hikayeler çok kısa olduğu için fazlasını söylesem anlamı kalmaz. Her hikayesinin, hem mizahi sizi güldüren bir yanı olduğu kadar, gerçekçi ve acı yanlarına da şahit oluyorsunuz. Ama yazarın mizahi dilinden dolayı, ağlanacak hale gülüyorsunuz. O yüzden okumak isterseniz bu hikayelerin ayrı ayrı kitapları yeni basımlarıyla mevcut. Üstelik bende ki daha az hikaye içeriyor sanırım çünkü şimdiki basımında 149 sayfa olduğu yazıyor. Yeni kitap basımlarında farklı başlıkta toplanan kitaplarında daha çok hikaye yerleştirilmiş diye tahmin ediyorum. Bilinen Aziz Nesin'in kısa öykülerinin çok olduğu. Mizah yazarı olarak biliniyor ayrıca. Benim eski basımlara daha bir ilgim olduğu için biraz zaman aşımına uğramış olsa da böyle okumayı tercih ettim. Hikayeleri okurken hem güldüm hem de düşündüm. Çünkü değerli yazarın her bir hikayesinde bir doğruluk, yaşanmışlık var. En sevdiğim yönü de bunu mizahi bir dille sergilemesi ki zaten yazarın en bilinen yönü de hikayelerini mizahi bir dille anlatmasıdır. Fırsat bulup okursanız çok eğleneceğinize eminim. Kitap köşenizin değerlilerinden olmaya aday bir kitap.


Kitap Kapağı:

Ben kitap kapağını başlığındaki hikayesine yakıştırdım. O yüzden puanım 5/5 

Kitaptan alıntı:


''Bundan yedi sekiz ay kadar önce eve gelen bir arkadaşım,

– Neden gözlük kullanmıyorsun? diye sordu.

– Neden kullanayım?

– İnsan bu yaşa geldi mi gözlüksüz olmaz. Şimdi gözlük kullanmazsan ilerde büsbütün gözlerin bozulur, hiç görmezsin.

Arkadaş gitti, benim gözlerimde de bir bulanıklık başladı. Ne uzağı, ne yakını görebiliyorum. Ayrıca bir de gizli özentimi söyleyeyim. Hayatta gizli gizli iki şey istemişimdir. Biri, saçlarımın dökülüp alnımın açılmasını, biri de gözlük takmayı. Bu ikisi insanı aydın kişi gösterir. Kasap çırağını al, saçı dökülüp alnı açılsın, bir de gözlük taksın, üniversiteye doçent yap gitsin.''

45 yorum:

  1. Eski basımlar candır yaa :)

    YanıtlaSil
  2. Kalemine sağlık İlknur! Güzel bir inceleme olmuş, eski basımlara merakını bilmez miyiz :)
    Şu gizli istenilen iki şey çok iyi ki ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Korefenomeni! ^^ Acayip bir merak hemde. :D

      Sil
  3. Demek eski basım.. Ayrı bir keyiftir onu okumak :)
    Ellerine sağlık kuzum ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemde nasıl Akelam ^^ Kokusu bile farklı. :)
      Teşekkür ederim bebeğim. :*

      Sil
  4. Mu Ni yi nasıl merak ettim eğlenceli keyifli minik hikayeler nasıl güzell yaa hele içinde çocuklar varsa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülme krizi etkisi yaratacak bir hikaye! ;)

      Sil
  5. Aziz Nesin'i bir çok kişi sevmez, ama gerçekten harika bir insan.

    Aziz Nesin, soyadı kanunu çıktığında, cimriler eli açık, tembeller çalışkan soyadını almışlar, Aziz Nesin de 'Nesin' soyadını almış, beni çağırdıklarında böbürlenecek soyadım olmasın ki, Aziz Nesin dediklerinde düşünüp kendime geleyim demiş,

    Böyle eski kitapları bende seviyorum. Baktım da yeni basımı var kitabın güzel kitaba benziyor. Teşekkür ederim kitap yorumun için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O hikayesini duymuştum Gökhan abi. Haklısın çoğu kişi sevmiyor Aziz Nesin'i sebebini tam olarak bilemesem de. Eski basımlar gerçekten güzel ben koleksiyon yapıyorum bulabildiklerimi. Ben teşekkür ederim güzel yorumun için. :)

      Sil
  6. Çok güzel bir inceleme, eski kitaplara bayılırım, tebrik ederim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok seviyorum, çok teşekkür ederim. :))

      Sil
  7. Ausemmmmmmmm <2 canım bende çok sevdim kitabın kapağını. Hakikaten eskilerin her şeyi başka. Nadirkitap.com dan istediğini bulabilirsin tatlım. ;) Çok teşekkür ederim canım benim mutlaka oku fırsat bulursan. :*

    YanıtlaSil
  8. Sayfa sayısı fazla olup ta içi boş olan kitaplardansa sayfa sayısı az olup dolu kitapları tercih ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde beğenmediğim bir kaç kitap olmuştu. Ama Aziz Nesin okunmayı hak eden yazarlardan biri.

      Sil
  9. Ne güzel anlatmışsın ki benim de kitabı alasım geldi ...
    Ayrıca 1 Nisan lütfen yani :)))) mimlendin eski kitaplarla
    Emeğine ve kalemine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okursan çok güzel bir moral kitabı bence Didem abla :)
      Çok teşekkür ederim! :)

      Sil
  10. Nadir Kitap'tan ben de sıklıkla kitap alıyorum. Çok uygun fiyata çok fazla kıymetli kitaba sahip oldum. Aziz Nesin'in kitaplarını, çoğunu lisede olmak üzere, severek okudum. Ülkenin ne yöne savrulacağını önceden tahlil etmiş değerli bir insandı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ülkede doğru söyleyen sevilmez. Aziz Nesin'de o değerlerimizden sadece biri. Nadir kitap gerçekten çok iyi. Bir çok iyi fırsat sunuyor. :)

      Sil
  11. Aziz Nesin bu, üstadımız.Bayılıyorum kitap önerilerinize İlknur kızım.Bu günlerde çok okuyorum.Hemen internetten sipariş vereyim, zira gülmeye de ihtiyacım var.Sevgilerimle iyi geceler canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka çok seveceğin bir kitap olacak Ece ablam. :)) Fırsat bulup okuyabiliyorsun ne mutlu sana. :) Haklısın, çok teşekkür ederim. :) İyi geceler, sevgiyle kal. :))

      Sil
  12. Çok seviyorum Aziz Nesin'in anlatımını. "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz", "Aziz Nesin Sen Nesin","Anıtı Dikilen Sinek" kitaplarını okurdum evlenmeden önce şimdi hep çocuk kitapları:))) Çok severim güldürürken düşündürür. Bu kitabını da ilk fırsatta okumayı çok isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ''Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz'' eserini lisedeyken okumuştum sanırım ama pek hatırlamıyorum. O konuda katılıyorum güldürürken, düşündürüyor. :)) Mutlaka okumalısınız. Çok keyifle okudum. :))

      Sil
  13. Aziz Nesin kitapları kütüphanede öylece bekliyor, şimdi sizin yorumunuzu okuyunca farkettim ki hiç açıp okumamış.. Biran önce okumak lazım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten mi? Aziz Nesin kitaplarının tümünü bulabilsem alırım. Bence hiç zaman kaybetmeden okumaya başlayın. Hem neşelenirsiniz hemde uzun uzun düşünürsünüz. :)

      Sil
  14. mizahi yönü fazla hikayelerinin severim kendilerini :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende mizahi yönünden dolayı çok seviyorum. :)

      Sil
  15. Kitap almayı her şartta severim ama, eski basım kitap almanın tadı bir başka. Güzel bir inceleme olmuş. Kitabın görüntüsü de çekiveriyor hemen insanı :) Sevgiler..
    www.mrsgoksin.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eski basımlar gerçekten başka. Teşekkür ederim. :) Geldim bile, sevgiler. :)

      Sil
  16. eski basımlar candı can. kütüphanelerde gördükçe hep koklarım onları; çünkü eskileri anımsatır bana.. :) bi kütüphaneye gidip bu kitabı arayayım ben en iyisi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel kokuyor eski kitaplar. :) Bulabilirsen oku mutlaka. :)

      Sil
  17. Öyle güzel anlatmış sinki insanın okumayacaksa da okuyacağı geliyor. Teşekkürler canım

    YanıtlaSil
  18. Dün yolculuk sırasında yorum yazacakken durağımı kaçırdım! Ancak şimdi gelebildim Kore Fenomeni'nden.
    Aziz Nesin'in yıllar öncesinden Fil Hamdi isimli kitabı var, peder askerdeyken almış çoçukluğumda ilk okuduğum kitaplar arasında yer alır.... Aziz Nesin'i sevenleri sevirim:) Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok kötü olmuş! :/ Fil Hamdi çok duyup okumadığım bir seri. Ülkemizin değerli kalemlerinden birisi ve sevmeyenleri anlayamasam da eserlerini okumaktan vazgeçmeyeceğim bir yazar kendisi. Teşekkür ederim, sevgiler benden de... :))

      Sil
  19. Aziz Nesin candır , eski basım ayrı heyecandır , çok güzel bir okuma olmuş , keyifli okumalar olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum. :) Çok teşekkür ederim... :))

      Sil
  20. Ahhh canim Aziz Nesin... insanligina hayran oldugum yazar.

    YanıtlaSil
  21. Aziz Nesin hem de eski basım , çok güzelmiş. ne de güzel yorumlamışsın. bunu okumamıştım. Aziz Nesini çok severim. Alıntı da çok hoş alnı açık olunca gözlük takınc iş bitiyor ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O alıntıda ki söze çok katılıyorum ki zaten sadece gözlük ile alakalı bir durumda değil. Günümüz özentiliği çoğu kişiyi cool yapıyor güya. :D Çok teşekkür ederim. ^^

      Sil
  22. favori aziz nesin kitaplarımdandır kendisi, harika bir inceleme olmuş, eline sağlık canım!

    YanıtlaSil
  23. Bende çok seviyorum Aziz Nesin'i. Kesinlikle eski basımlar harika. :)

    YanıtlaSil

 
DESİNG BY VALAR MORGHULİS