NEDEN İLETİŞİM PROBLEMİ YAŞARIZ?

11 Mart 2016 Cuma

Günlük yaşantımızı çoğunlukla hareketli, insanlarla iletişim halinde olarak aktif bir şekilde geçiririz. Gün boyunca da farklı bir insanla tanışma potansiyeline sahibizdir. Tanımadığımız insanlarla kaynaşmak konusunda da zaman zaman sıkıntılar yaşamışızdır. Bunun sebebi hem kişilik hem de çekingenlikle alakalıdır. Kısaca ‘’Çekingen Kişilik Bozukluğu’’ da diyebiliriz. Neredeyse her üç kişiden biri, insanlarla iletişim sorunu yaşadığını belirtiyor.


İnsanlarla İletişim Kuramıyorum
 Benim çevremde çok fazla insan olmadığından tanımadığım bir arkadaş grubuna girdiğimde ortamlarına ayak uyduramıyordum. Önceleri bunu çok fazla kafama taksam da artık üstünde durmuyorum bile. Neden mi? Anlatayım.

Her insan çok fazla girişken veya konuşkan olmayabilir. Bazı insanlar bir ortama girdiklerinde direk havadan sudan konular açıp laf lafı getirir tarzı düşünerek diyalogunu ilerletirken, biz konuşkan olmayan insanlar kenarda köşede sohbeti dinlemeyi tercih ederiz. Kimimiz konuşacak bir şey bulamaz ya da konuşulan konu ona göre değildir, kimimiz de konuşmayı pek sevmez. Ben bazen konuşmanın benim açımdan iyi yerlere gitmeyeceğini düşünüp ya sohbeti değiştirmeye çalışıyorum ya da sessizce sadece dinlerim. Sanırım bu biraz sinsilik oluyor ama arkadaşlar arasında kötü olmaktan iyidir değil mi?

Eğer arkadaşlarınızla iletişimde olmak istiyorsanız onların sevdiği konuları, hobilerini öğrenebilir ve bundan yola çıkarak karşınızdaki insanın kafa denginiz olmadığını düşünseniz bile onu dinlemelisiniz. Bu şekilde çevrenizde ki insanlara güvende vermiş olursunuz.

Kendimi İfade Etmeye Çalışırken Yanlış Anlaşılıyorum
Anlatmak istediklerinizi anlatamıyorsanız eğer, konuşmak istediğiniz konu hakkında çok fazla düşünüp, söyleyeceklerinizi sıraya koymak isterken kendi kafa karışıklığınıza neden oluyorsunuz. Anlatmak istediklerinizi tam olarak anlatamamak, düşüncelerinizi sıraya koymakta ve toplamakta güçlük çektiğinizi gösterir. Kimsenin olmadığı bir zamanda biriyle konuşmak istediğiniz bir konuda söylemek istedikleriniz üzerinde çalışabilir, kendinizi geliştirebilir ve böylece zihin egzersizi de yapabilirsiniz. 


Çevrenizde ki insanlarla sohbet ederken söylemek istediğiniz şeyleri kafanızda tartmaya çalıştığınızda, farkında olmadan yanlış anlaşılmalara sebep olursunuz. Eğer asosyalseniz, dışarı çıkıp arkadaşlarınızla aynı ortamda bulunmadıysanız yeni girdiğiniz bir ortamda kendinizi yabancı hissetmenize ve kendinizi ifade edememenize neden olabilir. Çok fazla düşünmeyin ve rahat olmaya çalışın.


Söylemek İstediklerimi Söyleyemiyorum
Hata yapmaktan korkan insanlar, dudağında biriken cümleleri daima içine atarlar. Bu problemi bende yaşıyorum. Bazen öyle bir an geliyor ki, karşınızdaki kişiye anlatmak istedikleriniz, siteminiz hepsi aklınızın bir köşesinde hazırken hiçbirini söyleyemez olay bittikten sonra birden cümlelerin hepsi kafanıza dank eder. Çoğu zaman da konuştuğumuz şey hakkında yanlış cümleler kurarız. Karşı tarafın tepkisinin nasıl olacağını ölçemediğiniz için söylemek veya açıklamak istediğiniz şeyler dilimizin ucunda kalıyor. Söylemekten korkmayın. Bunu yapmaya devam ettiğiniz takdirde, zaman içinde insanlara karşı kendi hakkınızda yanlış izlenimlere de yol açarsınız.

Örneğin ben ‘’Sen çok tatlısın’’ diye söylenilen iltifata ‘’Neden?’’ olarak soru karşılığı sunmuştum. Ve bu da saçmalığın ötesinde bir cevaptı. Aslında kısaca ‘’Teşekkür ederim’’ olmalıydı karşılığı. Çoğu zaman ise haksız bir durum karşısında lafı gediğine koymak isterken, elime geçen fırsata ters düşüp topu kendi potama atıyorum. Ne kadar gülünç değil mi? Basit ama çekingen insanlar için çok karışık bir durum. Çekingenlik de bir nevi özgüvenin yansımasıdır. Bunu aşmak için olabildiğince sakin olmak gerekir. Sonuçta iletişimde olduğumuz insanlar yakın arkadaşlarımız, çevremizden oluşuyor. 

Telefonda Çok Hızlı Konuşuyorum ve Heyecan Yapıyorum
Benim en büyük problemim bu başlık altında toplanıyor. Biriyle telefonda konuşurken kuzenim olsun, en yakın arkadaşım olsun aşırı heyecan yapıp, hızlı konuşuyorum ve aynı zamanda ses tonumu ayarlamakta da güçlük çekiyorum. Bu durumda benim kendime olan güvenimi zedelemeye yetiyor. Yanlış anlaşılmaların da bir parçası haline geliyor. Bir takım başarıların yollarında birisi de insanın kendisini ifade edebilmesinden geçer. Ama en büyük problemlerimden birisi de iletişim araçlarıyla sesli olarak konuşurken söyleyecek bir şey bulamamamdan kaynaklanıyor.


Basitçe; ‘’Nasılsın?’’ ‘’Ne Yapıyorsun?’’ ‘’Şu veya bu nasıl?’’ şeklinde başlayan konuşmalarım bozuk plak gibi tekrar başa sarıyor. Çoğunlukla dikkat dağınıklığı buna sebep oluyor. Bununla başa çıkmak için ise birisiyle telefonla iletişim halindeyken başka bir uğraş ile ilgilenmiyorum ve benim üzerimde işe yarıyor. Eğer dikkati çabuk dağılan biriyseniz iletişim gibi çeşitli problemlerle karşılaşmanız olasıdır. Daha önemlisi ergenlik dönemindeyseniz bu gibi problemler insanın başına her zaman gelir. Önce dinleyin, sonra konuşun. Konuşurken olabildiğine sakin olun ve derin nefes alın. 

Bütün bu sorunların üstesinden gelebilmek için kendimize inanmamız gerekir. Problemi aşmak için bol bol pratik yapmalı, boş zamanlarımızda ses tonlamasına çalışmalısınız. Fırsat bulabilirseniz etkin konuşma seminerlerine katılmanız size çok yararlı olur. 

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Herkese hayırlı cumalar, iyi hafta sonları diliyorum. 

12 yorum:

  1. Eskiden ben de bu sorunları yaşardım. Artık daha rahat iletişim kuruyorum ama son yıllarda bilinçli olarak çevremi daralttım. etrafımda negatif enerji saçan kim varsa hayatımdan uzaklaştırdım çok rahatım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum size. Çevre bu soruna en büyük etken, bende sizin gibi çevremi daralttım ve rahatım.

      Sil
  2. Rahat olmak,illa bişeyler söylemeliyim diye dusunmemek, acele etmemek en iyisi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok aceleci davranırdım bu da yanlış anlaşılmalara sorun olabiliyordu. Haklısınız.

      Sil
  3. Bazen, anlaşılamamak benimde en çok yaşadığım sorunlardan bir tanesi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanın kendini ifade edememesi çok ciddi sıkıntı olabiliyor. Zaman zaman hala yaşadığım bir durum.

      Sil
  4. Ay o telefon da heyecan yapıp hızımı alamama :( bazen niye öyle oluyor ki ya :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aceleci davranmamızdan kaynaklanıyor. Karşı tarafın konuşmasını da tam olarak dinlememiz de çoğunlukla sorun oluyor. :)

      Sil
  5. Evet iyi konuşmacı olmak için önce iyi bir dinleyic olmak lazım. Sakin sakin ; ) heyecan herşeyi mahvediyor. O tarz seminerler kurslar çok faydalı olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum Demir abla. Ben bazen hala dinlemeden konuşmak gibi bir aceleye kapılıyorum mesela. :)

      Sil
  6. Eskiden bende kendimi ifade ederken karşıdaki insan acaba yanlış anlaşılırmıyım diye korkardım. Fakat bu korkumu yendim, çünkü karşıdaki kişiye ne kadar anlatırsanız anlatın yine kendi istediği gibi anlıyor. Sana tavsiyem rahat olmaya çalış şöyle düşün; Kimse kimseden üstün değildir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Gökhan abi. :) Son bir kaç yıldır bende aynen bu şekilde düşünüyorum. İnsanlar kesinlikle anlamak istediğini anlıyor. Bu yüzden artık rahat olmaya çalışıyorum. :)

      Sil

 
DESİNG BY VALAR MORGHULİS