EDEBİYAT DERGİLERİ SEÇKİSİ

30 Mart 2016 Çarşamba

Ülkemizde sokak kültürü ve mizah ile birleşen bir çok edebiyat dergisi hızla yayılıyor. Bazı dergiler tamamen amatör olup, bazılarında ise ünlü isimlerden oluşan şiirler, yazılar, eleştiriler keyifle okumamı sağlıyor. İşte benim okuduğum edebiyat dergileri.


O.T DERGİ
‘’Maksat yeşillik olsun’’ kapağında ki bu yazı ve öküz espirisiyle dikkatimi çeken dergidir. Edebiyat ve Mizah dergisi. İçeriğinde barındırdığı yazılarıyla mizaha yönelik eleştiriler ve yazıları okumak çok keyifli. Kadrosunda çok önemli isimler yer alıyor. Özdemir Erdoğan, Zülfü Livaneli, Hakan Günday, Sezai Karakoç, Birhan Keskin, Erdil Yaşaroğlu vs. bir çok isimin yazılarını okuyabiliyorum. Farklı alanlarda ki yazılarla en ciddi en dergilerden biri. Çünkü içeriği tamamen edebi yönde değil, eleştiri ve kültür olarak da içeriği oturmuş durumda. 


Derginin ortalarına geldiğimde ‘’Şiirlerle Kadınlar’’ köşesi ile karşılaştım. O kadar sıcak ki, insanın baktıkça bakası, okudukça okuyası geliyor. Ünlü kadın yazarlarımızın en sevilen sözlerine, güzel çizimlerle yer veriliyor. Bir karikatür köşesi de var. Yazıları çok açık sözlü ve okurken çok eğleniyorum. Tamamen dolu dolu mizahı, kültürü ve sanatı kendisiyle sentezlemiş bir dergi.

KAFA DERGİSİ
Kültür, Edebiyat dergisi. Sevdiğim bir diğer edebiyat dergisi ise kesinlikle Kafa Dergisi. Sloganları ise ‘’kafa bi dünya’’ Hangimizin kafası boş ki? ;) Bu dergimiz öncekine nazaran bilindik isimler dergide konuk ediyor. Can Dündar, İlber Ortaylı, Zafer Algöz, Emrah Serbes, Umay Umay, Cem Davran, Sunay Akın gibi birçok sanatçı, profesör, oyuncu, gazeteci vs. kalemi sağlam tanıdığımız isimler bu dergide. Aslın Kafa Dergisi bana göre biraz kafası karışık bir dergi. Neden derseniz, eleştirel bir yönü var ama kendi tarzında. İlk çıktığı zamanlar O.T dergiye benzetilmişti. Ünlü isimlerin yazdığı yazılar çok okunulası. Kahvenizi alın ve okumaya başlayın diyeceğim türden bir dergi. Ayrıca illüstrasyon çizimleri de unutmuyor. Her ay farklı tanınmış simaların (şarkıcı, türkücü, boksör, yazar) vs. çizimini ve poster tarzı illüstrasyon olarak dergide hediye ediyor. 

Derginin içeriğinde iki sayfalık karikatür bölümü de var. Sayfanın sonuna geldiğimde ise ‘’Kafama Göre’’ kısmı ile karşılaşıyorum. O kısmı okuyucuya bırakıyorlar. İstediğinizi yazıp çiziyorsunuz. En çok sevdiğim yanı ise her sayısında üzerinde farklı bir değerli yazarın en güzel cümlelerinden alıntılar yapılarak, üstünde çizimli ayraç hediye etmeleri. Gerçekten sırf ayraçları için bile alabilirim Kafa Dergisini.
                                     
KAFKA OKUR DERGİ
Fikir, Sanat ve Edebiyat Dergisi. Anlaşılacağı gibi adını ünlü yazar Franz Kafka’dan alıyor. ‘’…ben edebiyattan ibaretim’’ ;) Dergi iki aylık olarak çıkıyor. İçerik olarak belirli kategorilerde sınıflandırılmış. Anlatı, Şiir, Öykü, Deneme, Çizim vs. çeşitli hünerlerini kaleme alan yazarlar mevcut. Emin değilim ama sanırım çoğu yazarı amatör. Çünkü dergide yer alan isimleri daha önce duymadım. Bu konuda yanılıyorsam lütfen düzeltin. Benim severek takip ettiğim dergilerden bir tanesi. Ayrıca her sayısında dergi ile birlikte bir illüstrasyon çizim hediye ediyorlar. Dergi iki aylık olduğu için çıkan ayında farklı bir çizim, diğer ikinci ayına girdiğinde ise farklı bir hediye illüstrasyon çizimle raflarda yerini alıyor. O yüzden dergiyi iki kere almak istediğim oluyor. Bir diğer ayrıntı ise; dergiye CV ile birlikte istediğiniz türde bir yazınızı mail yolu ile ulaştırabilirsiniz. Seçilirseniz dergide yazınızı yayınlama olanağı sunuluyor. Son olarak her sayısında farklı bir yazarı kapağında konuk ediyor.   
BAVUL DERGİ
Sokak ve edebiyat aylık dergi. İlk sayısını Eylül 2015’de çıkardı. Nejat İşler, Küçük İskender, Ali, Lidar, Mabel Matiz, Barış İnce, Alev Karaduman gibi yazar, oyuncu, besteci isimler yer alıyor. İçeriğinde röportajlar, yazılar, eleştiriler bulunuyor. Hatta yazmışken eleştiri yapayım, röportajlar daha uzun tutulabilir. Şunu söylemeden de geçemeyeceğim, gençlere hitap eden bir dergi olup olmadığı kişiye göre tartışılır. Çünkü Hayatın içinden hoş karşılaşılmayan durumları ve hala yaşanmakta olan rahatsız olayları anlatıyor olması ki, zaten bu farkı dergiyi diğer tüm dergilerden ayırıyor. O yüzden ‘kapağında yazan ‘’Edebiyat-Sokak’’ yazısının hakkını veriyor. Sokak haberleri ve yazıları yazan ayrı bir ekibi bulunuyor ki, çöplerden semt analizi kısmına bayıldım şahsen. Beni dergiye çeken bir diğer yönü ise yazılarında sorguluyor, ciddi bir yön belirlenmiş. Ayrıca illüstrasyon çizimler bu dergimizde de mevcut ve kapağında da toplumsal alanda benimsenen değerli isimlere yer veriliyor.

Kafa Dergisi gibi sayfa sonunda okuyucuya bırakılmış bir boş kısım var. Sırf o yüzden taklit edilmiş gibi bazı eleştirilere maruz kaldı ama ben katılmıyorum. Çünkü Kafa Dergisin de orası okuyucuya bırakılırken ne yapılacağı sorgulanmıyor. Bavul dergi de bir hikaye belirleniyor, birkaç satır kendileri yazdıktan sonra okuyucudan tamamlamaları bekleniyor ve böylece seçilen hikaye bir sonraki sayıda yayımlanıyor. 
Okumak isterseniz umarım beğenirsiniz. Sevgiler... 

20 yorum:

  1. kafa ve o.t çok seviyorum ama her zaman takip edemiyorum. çok güzel yazmışsın hepsini, gidip dergi alıp okuyasım geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Derya abla. :) Bende bazen alamıyorum ama takip etmeye çalışıyorum. :)

      Sil
  2. Hepsi birbirinden iyi gerçekten. Son zamanlarda pek alıp bakamadım. İlk fırsatta hepsini toplayıp tek tek okumayı düşünüyorum. Kafkadaki leon ve mathilda çizimi son sayıda mı var? Ayy açıp izleyesim geldi şimdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer şanslıysan ve bitmediyse Mart sayısında vardı. Ama şimdi Nisan sayılarının dağıtımı yapılıyor sanırım. Büfelere bir göz atmak gere. ;)

      Sil
  3. Henüz fırsatını bulup bu güzelim dergilerden birini bile alıp okuyamadım ya.. Ona Yanarım. Kafka Okur dergisini hep merak etmiştim, illüstrasyon çizimler de deyince şimdi hemen el atmalıyım bu olaya dedim :) İçeriği çok zengin bir yazı olmuş, ellerine sağlık canımcım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım benim. :* Bende her zaman fırsat bulamıyorum ama edebiyata ilgim olduğundan tanıştığım bir büfe sahibi bu tür dergileri okumamı tavsiye etti bana. Bende fırsat buldukça alıyorum. :)

      Sil
  4. heeey, sen benimle tam aynı kafadasın. mizah çok seviyom, bi de bu sokak kültürü ile mizah ve edebiyatın birleşimini çok seviyom yaa. burda seçtiklerin çok iyii. ay bi de ilk kez bu tür bir yazı yazıldı böyle toplu iekilde. çok sevindim. seni tanıtcaktım zaten baak bu yazı bahane olduuu. bi de baksana, uykusuz penguen filan da okuyon muuu :) senin ilgi alanların, şiirler, düşüncelerin, benimkilerle çok örtüşüyor yaaa oleeey :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep :* sen edebiyat seçkisi yaptığın zaman zevklerimizin aynı olduğunun farkına vardım. Çok teşekkür ederim. :) Elimden gelse her ay dergi yorumu yaparım ama vakit olmuyor maalesef. Penguen, Uykusuz önceleri sıkı takipçisiydim, şimdilerde de benim bulunduğum yerlere değil de D&R de satışı yapılıyor, orasıda bana uzak o yüzden internetten takip ediyorum :D Şiirleri gerçekten çok seviyorum, benden çok sevindim o yüzden düşüncelerimizin uyuşmasına. :))

      Sil
  5. Yıllarca Milliyet sanat dergisi alırdım, şimdi maalesef dergi alamıyorum, apartman bahçesinde iki dişi kedimiz var, sürekli hamile kalıyorlar, onlar, yavruları, mama masrafları bayağı oluyor:( maalesef dergi alacak para kalmıyor:)))ama tanıttığın için çok teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. :) İnşallah blog yazmak için bol zamanım olduğunda daha detaylı dergi yorumu yaparım, sizlerde faydalanırsınız. :) Ah kediler... Artık mevsim dinlemiyorlar doğurmak için. :D

      Sil
  6. Harika bi yazi olmuş blsanki eksik biseyleri gormeme yardimci oldun eline saglik;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mutlu oldum, çok teşekkür ederim. :))

      Sil
  7. Ben de nihayet okuyabildim yazılarınızı... Boynum bir düzelmedi. Kafa Dergisini ben de çok seviyorum, O.T'u da alacağım.
    Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz. :) Geçmiş olsun, boyun ağrısı çekilmez. :/ Ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  8. 1 nisan şakası bölüm 2 dedin yaa, bölüm 1 nerde ki bulamadım ama yaaa :9

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yan tarafta kategorilerde ^^ Kısanın Güncesine tıkla :*

      Sil
  9. Uzun zamandır bir dergiye abone olmayı ve düzenli olarak takip etmeyi düşünüyordum.
    Eskiden tarih dergilerini takip ederdim, bıraktım. Bu yazı bana fikir verdi. Kafka ve Bavul dergilerini görüyordum zaten, şimdi daha bir yakınlaştım onlara. Kaliteli ve uzun süreli takip edebileceğim bir şey olsun istiyorum.
    Bu arada uzun zamandır yeni yazını göremedim. Dilerim her şey yolundadır ve tekrardan güzel yazılarınla dönüş yaparsın buralara. :) Sevgiler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Serhat. Evet maalesef sınavlar vb. yüzünden zaman ayıramadım bloguma. Ama bu hafta geri dönüş yapıyorum. Karakarga dergisini de önereceğim o halde. Onun yorumu da bir diğer seçki yazısında gelecek. :))

      Sil
  10. Yaa ne güzel paylaşımların var. Dergiler, animeler, farkındalık yazıları, farklılıklarımızın o kadar da farklı olmadığı - güzel olduğuna değinen :)
    Çok beğendim, çok..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap, dergi, müzik ve animeler dedin mi ben buradayım! :)
      Çok teşekkür ederim. ^^

      Sil

 
DESİNG BY VALAR MORGHULİS