ALKIŞLAR SUSMASIN: 27 MART DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ

27 Mart 2016 Pazar


Bugün, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü. Tiyatroya emek vermiş, tüm emektarlar, ustalar ve sanatçıların Dünya Tiyatrolar günü kutlu olsun.

Dünya Tiyatro Günü:
İlk olarak 1961’de, Uluslararası Tiyatro Birliği (İnternational Theatre İnstıtute) tarafından kurulmuş olup, her yıl 27 Mart Günü ITI merkezleri ve dünyadan birçok tiyatro grubu tarafından kutlanıyor. Etkinliklerden birisi ise 27 Mart günü, dünya çapında büyük başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusunun, yazarın ya da yönetmenin evrensel bir bildirge hazırlaması. İlk bildirge 1962 yılında Fransız yönetmen Jean Cocteau tarafından yazılmış. Tiyatrolar Günü, İskandinav ülkelerinden gelen destekler sonucu kabul edilmiş. Birleşmiş Milletlerin özel kurumu olan UNESCO ise, Dünya Tiyatrolar Günü’nün destekçisi ve aynı zamanda ITI’nin kurucusudur. UNESCO’nun faaliyette bulunduğu hedeflerine ulaşmasında Dünya Tiyatrolar Günü’nün de payı vardır. Her yıl Dünya Tiyatrolar Günü’nde, UNESCO’nun hedeflerine katkıda bulunulmasından bahsedilir.


Tiyatro’nun amacı nedir?
Sahne sanatlarının insanları bir araya getirerek güzel ve mutlu bir ortam oluşturduğunu biliyoruz. Bence tiyatro, insanlarla iletişim kurabilmenin en sanatsal yollarından biri. Seyirci tiyatro sahnesine odaklandığında, oyunun bir parçası oluyor. Dünya Tiyatro Günü’nün amaçladığı ise, barışı ve anlayışı arttırmak. Seyirci, tiyatro da bir bütünün parçası haline gelir. 

Türkiye’de Dünya Tiyatro Günü
Hepimiz biliyoruz ki, son yıllarda Türkiye’de sanata dair her şeye saygıda zorlandığımız kesin. Özellikle son yıllarda emektar Tiyatro binalarının yıkılması istenmişti. (!) Ülkemiz de geniş bir izleyici kitlesinin olmasına karşın, çoğu usta tiyatro sanatçısı maalesef ki hak ettiği değeri görmüyor. En azından benim gözlemlediğim kadarıyla bu böyle. Tiyatrolara ve tiyatro sanatçılarına gelen baskıları son yıllarda çokça duyar olduk ülkemizde. Oysaki insani değerlerimizi ve sanatsal etkinliklerimizi genişletsek, toplumun ne kadar eğlendiğini, duyarlı kalabildiğini görebiliyoruz. Ayrıca Türkiye'de her yıl 27 Mart günü, bir çok tiyatro oyunu ücretsiz olarak sergilenmekte.

Ben küçükken, okullarımızda küçük gösteriler olurdu ve öğrenciler aileleri ile gelir, çok eğlenirdik. Şimdi ki okullarda bu tür etkinlikler az sayıda. Çoğu genç ise tiyatroyu değil, ağırlıklı olarak sinemayı tercih etmekte. Ancak tiyatronun, o canlı sanatsal serginin hissettirdiği duygudan ben kolayca vazgeçemeyebilirim. Tüm şanssızlığım, bulunduğum ile çok fazla tiyatro gösterisinin gelmemesi. 

Umarım tiyatro, ülkemizde ki başarılı çizgisini karşısına zorluklar dizilmeden sürdürebilir. Dünya Tiyatrolar Günümüz kutlu olsun!

‘’Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir…’’
                                                                               Mustafa Kemal Atatürk

25 yorum:

  1. Çok iyi bir paylaşım olmuş..
    Teşekkürler sana...

    YanıtlaSil
  2. evet yaa ülkemizde son yıllarda tiyatroya karşı bir duruş var yöneticilerde. halbüse halk çok seviyo di miii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben şahsen çok seviyorum. Hani mesela tiyatro tarzında Tolga Çevik'in Komedi Türkiye, Komedi Dükkanı ya da şimdiki ismiyle Müdür N'aptın? programları hem ekran da hemde seyircili olarak çok izleniyor. :) Ama bir şekilde ülkemizde sanat karşıtı çok, bazen denk geliyorum cidden üzücü bir durum.

      Sil
  3. Merhaba sevgili kızım. Tiyatro çok sevdiğim bir sanat dalıdır. Gitmeye çok fırsat bulamam.Lakin, eskiden televizyonlarımız daha renkliydi sanki.Artık hiç bir kanalda neredeyse destek görmüyor.Ne güzel seyrederdik güzel oyunları.Hepsinin günleri kutlu olsun ve değerleri bilinsin.Paylaşımın çok güzeldi.Sevgimle canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin Ece ablam. :) Bende çok seviyorum ve aynı şekilde buralara oyun gelmediği için gidemiyorum. Söylediğiniz gibi eskiden televizyonlar çok renkliydi. Bir Demet Tiyatro buna örnek olabilir. Ne güzel günlerdi. :) Sevgiler... :)

      Sil
  4. Küçüklüğümde Hep bir tiyatrocu olmak istemiştim.

    YanıtlaSil
  5. Sanat sepet işlerinden anlamadığımı hep insanlara söylemişimdir fakat tiyatro ayrı bir şey. Fırsat buldukça (bu fırsatta 2 senede bir kez filan) gidiyorum. Çünkü yazdığınız gibi tiyatroculara ve tiyatrolara verilen emek/karşılık çok az ve bir yerlerden bunu karşılamalıyız. Yoksa etrafımızda tiyatro görmemeye başlayacağız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende iş ve okuldan dolayı ne tiyatro ne sinema gidemiyorum. Sosyal hayatım hayal oldu diyebilirim ama kendimiz gidemesek bile, sosyal ağ aracılığıyla bir şekilde başka sanat severlere duyurabilir, o şekilde de destek çıkabiliriz.

      Sil
  6. Gençlik yillarimda amatör tiyatro grubunda çok rol aldim. Tiyatronun yeri bende baskadir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İmrendim gerçekten. :) Ben halk eğitim yerlerinde olan kurslara gitmeyi çok istemiştim, arkadaşlarım gitmişti ama ben bir türlü gidemedim. Nasip işte. :)

      Sil
  7. emeğine sağlık :) tiyatro çook çok seviyorum. Arkadaşlarımda benim kadar sevdikleri için sıksık olmasada vakit buldukça gidiyoruz. enfes keyfili kesinlikle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin, katılıyorum. :) Sen şanslısın ki çevrende seven insanlar var. Ben çoğunlukla sinemaya bile yalnız gidenlerdenim. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  8. Merhaba :) Kesinlikle uğrayacağım. :)

    YanıtlaSil
  9. Sanatın her dalı benim için özel fakat tiyatronun yeri daha başkadır. Bir dönem amatör olarak uğraştım ve oynamak da izlemek kadar zevkli. Tiyatronun daha fazla desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amatör olarak uğraşmak bile yeterince zevklidir eminim. O bile emek ister. Tiyatro gerçekten sinemaya nazaran daha fazla tecrübe ve emek isteyen bir sanat dalı. Keşke desteklense. :)

      Sil
  10. Şu sözün ne kadar güzel "insanlarla iletişim kurmanın en sanatsal yolu" oyunun bir parçası oluyoruz dediğin gibi. ne kadar güzel bir bakış açın var ilknurcum ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Derya ^^ :) İzlediğimiz de geçekten o an orada hissediyoruz. :)

      Sil
  11. canım instagramdan takip isteği gönderdim dkerdogan benim hesap görürsen şaşırma bu kim diye :)

    YanıtlaSil
  12. tiyatroyu çocuklara daha çok sevdirmeli evet :)

    YanıtlaSil
  13. yorum kutun oleeeey. sen güzel yazıyon yaaa bir deee geçenki güzel şiirini de unutmadıım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum kutum müzik player yüzünden öyle olmuş :( Dün Gözde'nin blogu da problem var deyince kaldırdım onu düzeldi böyle :)) teşekkür ederim :)

      Sil

 
DESİNG BY VALAR MORGHULİS